fbpx
E-UTRIP
Aktualno Borilni športi Šport

Ju-jitsu: Sibor z evropskega prvenstva s petimi odličji!

Med 1. In 3. aprilom 2022 je v Grčiji na otoku Kreta potekalo Evrospko prvenstvo za U16, kadete in mladince, in sicer v ju-jitsu borbah, duo sistemu, show duo sistemu ter ne-wazi, katerega se je udeležilo 25 držav in preko 600 tekmovalcev. Evropskega prvenstva se je pod okriljem Ju-jitsu zveze Slovenije udeležilo tudi 18 slovenskih reprezentantov, ki so barve Slovenije zastopali odlično.

Člani Sibor Inotherm so se prvenstva udeležili z 11 člani in 2 trenerji (Boštjan in Janko Divjak) ter tekmovali vse tri dni prvenstva.

Prve so nastopile Neža Levstik in Sara Divjak v duo sistemu kadetinj ženski pari. Prvo borbo sta naši punci zmagali, kar pa je v ugodnem žrebu pomenilo že veliki finale in borba za naslov prvakinj. V finalu ju je čakal drugi par iz Nemčije, ki pa je bil žal za naši punci premočan, vendar sta s tem Neža in Sara postali evropski podprvakinji, kar je sanjski rezultat za punci.

Istočasno sta se na tatamiju borila tudi Nejc Podlogar in Jaka Divjak v duo sistemu mladinci moški pari, ki sta v svoji skupini suvereno premagala tako Belgijca kot grški par. Dve zmagi sta pomenili, da sta se fanta uvrstila v polfinale kot nosilca skupine. Tesen boj prosti drugemu paru iz Grčije je žal prinesel poraz, kar je pomenilo bronasto medaljo na prvenstvu in s tem velika vzpodbuda za nadaljnje treninge.

Nato se je na tatamiju borila debitantka na prvenstvih, Tinkara Golja v borbah U16 do 52 kg. Tinkara je imela prvo borbo proti Nemki, ki je bila tokrat premočna, zato je Tinkaro že čakala borba za 3. mesto. V malem finalu se je pomerila z drugo Nemko, ampak je tudi to borbo izgubila, toda pridobila veliko izkušenj in osvojila visoko 5. mesto na prvenstvu.

Zadnji pa je nastopil Dorin Ofak v kategoriji kadetov borbe do 81 kg, kjer ga je čakalo 13 nasprotnikov. Dorin je prvega tekmovalca iz Italije premagal, v drugem krogu pa ga je čakal premočan nasprotnik iz Nemčije, kateri je bil boljši. Dorin je pričel repasaž borbo proti Romunu, ki je bil tokrat boljši, kar je pomenilo za Dorina končno 9. mesto v Evropi. To je bil za Dorina krstni nastop na velikih tekmovanjih, ki je bila zanj odlična izkušnja, kjer je pridobil dobre izkušnje.

Drugi dan so na tatami stopili najmlajši in novinci iz Siborja, Laura Zajc in Jan Divjak v duo sistemu U16 mešani pari ter Evelin Kožuh in Hana Rus duo sistem U16 ženski pari. Oba naša para sta imela v svojih kategorijah za nasprotnike dva para iz Grčije. Naši novinci so prikazali dobre predstave in pogum ter na koncu oboji osvojili izjemne bronaste medalje. Odlična popotnica za naslednja leta, kjer verjamemo, da bodo uvrstitve še stopničko ali dve višje.

Zadnji dan, v nedeljo, pa je nastopil naš izkušeni duo par Jaka Divjak in Nika Kotar med mladinci mešani pari. Kot smo od njiju pričakovali, sta začela prepričljivo in suvereno premagala v prvi bori par iz Grčije, v polfinalu še par iz Francije. V velikem finalu sta ju čakala predstavnika iz Avstrije. V finalu sta bila naša člana že od začetka boljša, in to sta še samo stopnjevala do konca. Nika in Jaka sta postala evropska prvaka. Čestitke, izjemno, rezultat pa je plod trdega in vztrajnega dela.

Evropsko prvenstvo v Grčiji je bilo za člane Siborja izjemno v več pogledih. Na prvenstvu so skoraj vsi člani osvojili medalje (5 odličij, 1 zlato, 1 srebrno in 3 bronaste medalje), poleg tega pa še 5. in 9. mesto. Na tekmovanje smo odšli s kar 6 člani, ki so prvič nastopili na velikem tekmovanju, novinci so se odrezali odlično, kar pomeni, da se nam ob menjavi generacij v Siborju ni potrebno bati za nove odlične uvrstitve in nadaljevanje uspešne tradicije Siborja v prihodnosti.

Naslednje veliko tekmovanje bo v novembru, in sicer Svetovno prvenstvo v Abu dabiju, kamor bo odpotovala še večja – rekordna odprava članov Siborja, z že uveljavljenimi imeni in nekaterimi novinci na velikih tekmovanjih.

Izjemni rezultati pomenijo za nekatere člane napredovanje v višji pas pri ju-jitsu, kategorizacije pri OKS ter večjo prepoznavnost Siborja in ju-jista.

Elvis PODLOGAR, predsednik Siborja

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki