fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Ribnica

Potomka modre kavčine bo obrodila

Društvo vinogradnikov Ribniške doline, ki je bilo na pobudo Alojza Lovšina ustanovljeno leta 1988, je doslej navezalo stike z mnogimi sorodnimi društvi iz slovenskih vinskih dežel, pot jih je pred dvema letoma peljala tudi v Maribor. Tam so tudi z izvirno šegavostjo, ki je Ribničanu položena v zibelko, še bolj pa s predstavitvijo društva in na sploh vedenja o vinogradništvu presenetili gostitelje in prevzeli potomko znamenite trte, modre kavčine ali žametne črnine, ki spada v ekološko skupino sort črnomorskega bazena. Maja istega leta so jo v trosno zemljo ob lesenem kolu, pritrjenem na zid, zasadili za zidovi ribniškega gradu, že tretje leto pa kar lepo poganja, za njeno rast je vezan tudi obred rezanja.

Rezal jo je mesni viničar

Tega je ob koncu tedna, med sneženjem, opravil Stane Kocuter, mestni viničar in skrbnik najstarejše trte na svetu, modre kavčine, ki že več kot 500 let poganja na mariborskem Rotovžu, pomagal mu je Franc Mršnik, skrbnik potomke za obzidjem ribniškega gradu, v družbi ribniških vinogradnikov in gospodarja, domačega župana Sama Pogorelca. »Potomka je v odlični kondiciji in bo letos dala prve grozde, prihodnje leto pa jih bo toliko, da boste lahko že stiskali mlado vino,« ne dvomi Kocuter, ki se zavezama, da bi iz vseh 20 trt potomk, ki poganjajo na zidovih številnih slovenskih gradov, pridelali po vsaj buteljko unikatnega grajskega vina, kasneje pa morda še kaj več.

Ribničani radi videni v Mariboru

»Kot vidite, smo ta obred dvignili na najvišjo raven. Stane je potomko zasadil, skrbi tudi za obrezovanje, svetuje. Vse skupaj pa je preraslo v prijateljstvo. Letos so nas Mariborčani povabili na njihovo obrezovanje, predlagajo pa tesnejše vezi s predstavitvijo Ribnice v mestu pod Pohorjem. Tudi županske vezi naj bi se stkale. Ja, v vinu je ne le resnica, je tudi (povezovalna) moč,« zadovoljstva ni skrival predsednik Ribniških vinogradnikov Janez Lovšin. Druženje vinogradnikov in mariborskih gostov se je nadaljevalo v kletnih prostorih Miklove hiše ob pogrnjenih mizah dobrot članic društva Podeželskih žena Ribnica, za izvirni humorni vložek pa je z Mlakarjevo Ženska al flaša poskrbel Janez Rus, član stalne zasedbe ribniškega Dramšpila.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki