fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Ribnica Zanimivosti & Zabava

V novo leto z višjo plačo in študenti z višjo urno postavko

Začetek novega leta 2020 prinaša sveže in pozitivne spremembe na področju trga dela. Sledi namreč dvig minimalne plače, kar bo razveselilo več (kot preveč) Slovencev. Pa bo zvišanje plače res prispevalo k spremembi položaja posameznika?

Kolikšen bo dvig minimalne plače?

Skladno z Zakonom o minimalnih plačah le-ta trenutno znaša 886,63 EUR bruto. S 1. 1. 2020 pa se bo znesek dvignil na 940,58 EUR bruto, kar pomeni dvig letnega prihodka za 647,40 EUR.

Slovenija se glede na višino minimalne plače med 22 državami EU uvršča na 9. mesto. Z dvigom plače v letu 2020 pa kljub vsemu ostajamo na 9. mestu. Vendar ostaja upanje, da počasi dohitimo našo predhodnico, Španijo, kjer minimalna plača znaša nekaj več kot 1.000 EUR bruto.

Višina minimalnih plač v državah EU.

Katerih dodatkov v minimalni plači ne bo več?

Trenutno so iz minimalne plače že izvzeti nekateri dodatki, kot sta dodatek za nočno delo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve. Vendar pa so nekateri vseeno vključeni, ki pa z novim letom ne bodo več. S 1. 1. 2020 bodo tako iz minimalne plače izvzeti naslednji dodatki:

  • dodatek za delovno dobo,

  • plačilo za poslovno uspešnost,

  • del plače za delovno uspešnost,

  • dodatki za posebne pogoje dela.

Poleg navedenih dodatkov se že od leta 2016 v minimalno plačo ne vštevajo nekateri stroški, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu, na primer povračilo stroškov za prehrano med delom, potni stroški za prevoz med delom in na delo, regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade in podobno. Slednje ostaja nespremenjeno.

Kaj dvig minimalne plače pravzaprav pomeni?

Razprava o učinkih minimalne plače razdvaja ekonomiste. Velja prepričanje, da se zaradi zvišanja stroškov zmanjša ponudba dela, kar vodi do večje brezposelnosti. A to teorijo so različne raziskave ovrgle in nato spet potrdile… Rast minimalne plače je neposredno povezana z gospodarstvom, ki je izpostavljeno neprestanim nihanjem, zato bi lahko slabše stoječa podjetja tudi pospešeno odpuščala. Po drugi strani pa lahko prispeva k večji domači potrošnji. Stopnja trošenja je namreč večja pri zaposlenih, ki zaslužijo manj. Poleg tega naj bi po mnenju nekaterih ekonomistov dvig minimalne plače spodbudil tudi rast drugih plač. Čas bo pokazal svoje.

Spremembe tudi pri študentskem delu

V novem letu bodo na boljšem tudi študentje, saj se bo s 1. 1. 2019 dvignila minimalna bruto študentska postavka, ki se bo iz 4,89 EUR zvišala na 5,14 EUR. Sklep je bil sprejet s kompromisom, saj poslanci niso bili enotnega mnenja. Iz koalicijskih vrst je bilo slišati pomisleke o tem, ali bo to dejansko prispevalo k izboljšanju stanja na trgu dela ali ne, saj obstaja nevarnost, da bo dvig najnižje urne postavke dolgoročno povzročil več škode kot koristi. Opozicijske stranke so izrazile skrb, da bo ukrep povzročil manj dela za študente, saj bodo delodajalci imeli več stroškov, zaradi česar bodo delodajalci imeli manj interesa po študentih. Po prepričanju poslanca Levice Mihe Kordiša se to ne bo zgodilo, saj pravi, da konkurenčnost študentskega dela ni v višini urne postavke, temveč v fleksibilnosti študentov.

(M.K.)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki