fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Prebivalec Slovenije na leto zavrže 68 kilogramov hrane

V Sloveniji danes zaznamujemo prvi slovenski dan brez zavržene hrane. Leta 2021 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane.

Vlada je 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane razglasila pred desetimi dnevi.

Po podatkih statističnega urada je skupna količina odpadne hrane v Sloveniji leta 2013 znašala okoli 118.000 ton, leta 2021 pa že okoli 143.000 ton. Po oceni statističnega urada je bilo med odpadno hrano 40 odstotkov užitnega dela, okoli 60 odstotkov pa je bilo neužitne hrane, kot so kosti, olupki, jajčne lupine in podobno.

Največ odpadne hrane, 53 odstotkov, je v letu 2021 nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane so zavrgli 28 odstotkov odpadne hrane, v trgovini z živili 10 odstotkov, najmanj, devet odstotkov, pa pri proizvodnji hrane.

Na svetovni ravni se po pojasnilih kmetijskega ministrstva približno tretjina vse hrane, proizvedene za ljudi, zavrže, kar znaša približno 2,3 milijarde ton letno. To negativno vpliva tudi na varnost preskrbe s hrano.

Vlada je 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane razglasila pred desetimi dnevi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki