fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kultura Novice Občina Ribnica

V Ribnici počastili 23. oktober, občinski praznik že od leta 1994

Občina Ribnica 23. oktobra obeležuje svoj občinski praznik. Tega dne leta 1942 je cesar Friderik III Kočevarjem in Ribničanom izdal patent, danes bi temu lahko rekli davčno olajšavo, s katerim so lahko ljudje doma ročno izdelane produkte brez davka prodajali po cesarstvu.

V nagovoru se je župan Samo Pogorelc dotaknil daljne zgodovine, ki je v marsičem pisala podobo ribniške doline in njenih ljudi ter uspehov v obdobju samostojnosti. Za zadnje leto, odkar vodi občino, pa je dejal, da je na vse postorjeno izredno ponosen. Še posebej je izpostavil nabor letošnjih občinskih nagrajencev, med katerimi so bili nekateri doslej spregledani, čeprav je njihovo delo v marsičem krojilo podobo dežele suhe robe, tudi izven njenih meja.

V vrsti dosedanjih prejemnikov naziva Častni občan, odslej stoji tudi dr. Hubert Kosler, direktor podjetja Yaskawa Ristro d.o.o., Yaskawa Slovenija d.o.o. in Yaskawa Europe Robotics d.o.o. Je dobitnik številnih priznanj na področju strojništva (robotike, laseristike), dobitnik Nacionalnega srebrnega priznanja, nagrade Zveze strojnih inženirjev, poleg tega pa je tudi izredni član inženirske akademije Slovenije. Kot direktor je prejemnik Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, večkratni regijski finalist za Gazele in dobitnik številnih drugih nagrad in priznanj. Ker se proslave zaradi službenih obveznosti na Japonskem ni uspel udeležiti, mu bodo naziv častnega občana izročili na božično-novoletnem koncertu, 26. decembra.

Urbanovo nagrado je prejela Škrabčeva domačija, ki s svojo pestro dejavnostjo in negovanjem dediščine na najvišji možni ravni ribniško dolino umešča med najbolj prepoznavne kulturne kraje v Sloveniji. Polona Lovšin, vodja programov na Škrabčevi domačiji, kjer so na ogled muzejska zbirka, skedenj in kovačija, se je ob prevzemu nagrade zahvalila v imenu ustanove in tudi vseh letošnjih nagrajencev.

Nini Šenk Kosem, zagotovo najvidnejši in najpomembnejši slovenski skladateljici mlajše generacije, je v roke šlo Gallusovo priznanje. Slednje bo, poleg številnih mednarodnih, imelo pri njej posebno težo. Nina je dobitnica študentske Prešernove nagrade, leta 2017 je prejela nagrado Prešernovega sklada, junija letos pa je postala izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Gallusovo priznanje je prejel tudi Plavalni klub Ribnica za njihovo prepoznavno delo v dvajsetih letih obstoja, ko iz sezone v sezono dosegajo vse bolj vidne rezultate.

Priznanje občine Ribnica je prejelo tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki združuje bolnike z rakom, njihove svojce, zdravstvene strokovnjake in ostale, ki se spoprijemajo s to boleznijo. V Ribnici že dvajset let deluje skupina za samopomoč bolnikom in bolnicam v vseh stopnjah zdravljenja in rehabilitacije v poteku bolezni ter spoprijemanju z mnogimi težavami, ki jih prinaša življenje z rakom in izkušnjo raka. Vodi jo dr. Alenka Nadler Žagar, ki je seveda počaščena ob prejemu priznanja.

Letos je bila pestra bera tudi županovih priznanj, ki so jih prejeli Varstveno delovni center Ribnica, ustanovljen pred 30-imi leti in zagotavlja varstvo, vodenje ter zaposlitve oseb pod posebnimi pogoji. Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica je priznanje dobila ob svoji 110-letnici delovanja, Društvo mažoret in plesalcev Ribnica za vse dosežke v 20-ih letih delovanja, Društvo vinogradnikov Ribnica, ki se od maja ponaša s cepičem najstarejše trte na svetu. Prejemnik srebrne kolajne na evropskem prvenstvu v ju-jitsu, Luka Ćirović, si je prav tako več kot zaslužil županovo priznanje, prav tako tudi pionirke PGD Dolenji Lazi.

Proslavo je spremljal kulturni program, v katerem so nastopili člani Ribniškega pihalnega orkestra, oktet Gallus, baletke, komorni zbor Glasbene šole, na koncu pa je zapel Vlado Kreslin.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki