fbpx
E-UTRIP
Novice Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Testiranja na Covid-19 se izvajajo tudi med ožjimi družinskimi člani

Nekoč je veljalo, da v kolikor je bila pozitivna ena oseba, so ostali družinski članki v ožjem krogu avtomatsko prejeli odločbo o karanteni, brez testiranja in četudi niso kazali nikakršnih znakov okužbe. A vendarle je tako že prav, saj je znano, da nekateri ljudje okužbo prenašajo relativno dobro in brez znakov, še vedno pa so lahko tako imenovani asimptomatski prenašalci.

V zadnjem času pa je moč opaziti, da je med novo testiranimi in pozitivnimi čedalje več takšnih, ki so virus Covid-19 prejeli od bližnjega družinskega člana. Zato se sprašujemo, kakšni so dejansko kriteriji, po katerih sprejemajo osebe na testiranje.

Z vprašanjem smo se obrnili na direktorico ZD Kočevje, Polono Vidič Hudobivnik, ki pritrjuje, da so se testiranja in kriteriji vmes res spreminjali v skladu z navodili z ministrstva za zdravje. »Trenutna navodila nam velevajo, da testiramo vse, ki imajo kakršenkoli simptom ali znak, ki bi lahko pomenil okužbo s Covid-19, tudi družinske člane,« in dodaja, da bris odredi načeloma osebni zdravnik, lahko pa se zanj bolnik ob simptomih in znakih dogovori tudi v Covid ambulanti na znani telefonski številki.

Zakaj so se navodila v vmesnem času spremenila, ni jasno. A dejstvo je, da velika večina ožjih družinskih članov v primeru, da je okužbo prejel eden izmed slednjih, tudi sami zbolijo. Deloma gre tako tudi temu pripisovati tako visoko število okuženih. Je torej upravičeno primerjati zdajšnje rezultate testiranj s testiranji v preteklem obdobju?

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki