fbpx
E-UTRIP
Pobiranje pasjih iztrebkov je prej izjema, kot pravilo.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Ali veste, v kateri zabojnik sodijo pasji iztrebki?

Dolžnost vsakega lastnika psa je – poleg seveda skrbi za dostojno življenje, ki vključuje zadovoljevanje fizičnih in psihičnih potreb psa – tudi pobiranje njegovih iztrebkov na javnih površinah, dolžno ravnanje lastnikov psov pa je urejeno v občinskih odlokih.

Ti praviloma določajo, da morajo skrbniki psov iztrebke pobirati z javnih površin, za opustitev takšnega ravnanja pa je določena tudi globa. Pobiranja pasjih iztrebkov iz zasebnih zemljiščih pa z občinskim odlokom ni mogoče predpisati. Skladno z Ustavo Republike Slovenije je takšno omejevanje lastninskih pravic dovoljeno le z zakonom, noben zakon v naši državi pa ne določa takšne obveznosti skrbnikov psov.

Iztrebki ne sodijo med biološke odpadke, temveč med splošne komunalne odpadke – Zakaj?

Biološki odpadki so namenjeni pripravi komposta, mačji in pasji iztrebki pa vsebujejo dušik in fosfor, pretiran vnos prvega pa povzroči ravno obratno – zmanjšuje biotsko raznovrstnost, saj omogoča rast le nekaterim rastlinam. Še posebej je problem puščanje iztrebkov tam, kjer so zavarovana območja, recimo vodovarstveno območje, sajj Posebej problematično je puščanje iztrebkov na zavarovanih območjih, še posebej v vodovarstvenem območju, saj tam lahko pride do onesnaženja podzemne vode.

Kazen v Kočevju 100 EUR, v Ribnici pa 150 EUR

Vsakič, ko ne poberete za svojim ljubljenčkom, tvegate možnost kazni, v Občini Kočevje ta znaša 100 evrov, v Ribnici pa še 50 evrov več. Je že res, da – kot izgovor navajajo mnogi, ki pasjih iztrebkov ne pobirajo – je pasji iztrebek del narave, a vseeno s svojo sestavo škoduje ranljivim habitatom.

Iztrebke zato pobirajmo s PVC vrečko, ki jo odvržemo v koš za pasje iztrebke, če pa ga v naši bližini ni, pa naj vrečka (katera koli!) roma v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki