fbpx
E-UTRIP
Dom JLA v Ribnici - središče kulturnega življenja, fotografija iz knjige Ribnica skozi stoletja 1982.
Aktualno Dom Novice

Ribnica: Staro se umika novemu

Te dni se veliko govori o novem medgeneracijskim centru v Ribnici, ki bo stal na mestu bivšega doma JLA oziroma Ideal centra. Več o novi pridobitvi bodo zapisali odgovorni, jaz pa vam bom orisal vsebino in podrobnosti objekta, ki so ga odprli pred 47 leti in je bil že takrat arhitekturni presežek.

Stoji na nekdanjih vrtovih stare posojilnice, projektiralo ga je takratno arhitekturno podjetje Biro 71 iz Domžal. Takšni, identični, so bili v Sloveniji trije, poleg Ribnice je stal dom JLA še v Pivki in Novem mestu, kjer so ju posodobili in sta postala kulturna centra. Ker bo ribniški kmalu izbrisan iz obličja Zemlje, si ga le še enkrat poglejte od blizu, za tiste, ki ste malo oddaljeni pa vam posredujem še nekaj starih fotografij ribniškega doma JLA oziroma kasneje bivšega Ideala v različnih obdobjih.

Zanimivo je dejstvo, da so že takrat dali poudarek na vsebine, ki bodo precej podobne današnjemu novemu centru, seveda le da je današnji pač prilagojen našemu načinu in tempu življenja. Kot posebnost bi izpostavil še čas gradnje, ki je trajal vsega skupaj le eno leto!

Fotografija ob otvoritvi leta 1975, objavljena v Dolenjskem listu, tretji z desne general Franc Tavčar-Rok, drugi z leve Miha Marinko.

Ves objekt je grajen s porobetonom, betonu so dodajali še kroglice žgane gline za boljšo izolacijo. V zidovih je tudi izredno veliko betonskega železa, kar bo zahtevalo poseben pristop in opremo za rušenje objekta. Bivši udeleženec gradnje in takratnega delovišča tega objekta opozarja, da je pod parkirnim prostorom pred domom velik prostor kot zaklonišče, čigar zidovi naj bi bili debeli do 1 metra. Če je temu res tako, bo kmalu pokazal čas.

Ljudska knjižnica v domu JLA Ribnica, fotografija iz knjige Ribnica skozi stoletja 1982.

Takratni mladi novinar, danes že starosta ribniškega novinarstva gospod Milan Glavonjić iz Ribnice, je takole zabeležil svoj prispevek v Dolenjskem listu z dne 18. 12. 1975:

Jutri bo odprt nov dom JLA. Glavne prireditve ob letošnjem dnevu JLA bodo v Ribnici trajale kar štiri dni. Za letošnji Dan JLA Ribnica ni mogla dobiti lepšega darila, kot je novi dom JLA, ki ga bomo svečano odprli jutri, 19. decembra ob 16. uri. Temeljni kamen za dom je položil 18. decembra lani general Franc Tavčar-Rok. Graditelji so pridno delali, pogosto tudi ponoči in ob praznikih, pa tudi v lepem in slabem vremenu. Novi dom JLA v Ribnici bo velikega pomena ne le za Ribnico oziroma občino, pač pa za vse območje zahodne Dolenjske. Ima namreč veliko prostorov, ki so namenjeni športnim, kulturnim, izobraževalnim, političnim in drugim dejavnostim. Načelnik doma Tomislav Lukič nam je povedal: „Novi dom JLA bo odprtega tipa, kar pa velja le za športne prostore. Pri uporabi ostalih prostorov bo imela prednost JLA; kadar jih pa mi ne bomo potrebovali, bodo na razpolago tudi civilnemu prebivalstvu. Mladina bo gotovo vesela, ker bomo organizirali tudi plesne večere. Vse zabavne prireditve, kot so plesi in drugi nastopi, bodo v kinodvorani. Med prostori v novem domu JLA naj naštejem knjižnico oziroma čitalnico s 15 do 20.000 knjigami, kinodvorano z 280 sedeži, štiristezno avtomatsko kegljišče, dvorano za vaje in tekmovanja v streljanju, prostore za biljard, šah, namizni tenis itd. Za domom bodo še igrišča za odbojko, košarko in rokomet. Gradnja novega doma JLA, ki je pravi lepotec, je financirala JLA, delno pa tudi občinska skupščina Ribnica.“ (vir: Dolenjski list)

Prav tako je nekaj dni kasneje njegov novinarski kolega, gospod Jože Primc, takole zapisal:

Dom JLA najlepša stavba v Ribnici. To bo kulturno, športno, izobraževalno središče za občane in pripadnike JLA. 19. decembra popoldne so v Ribnici odprli novi dom JLA. Otvoritvene svečanosti so se med drugimi udeležili tudi član sveta federacije Miha Marinko, generalpolkovnik Franc Tavčar, več drugih generalov, narodnih herojev in komandantov okoliških vojaških enot, predstavniki družbenopolitičnih organizacij in drugi. Na otvoritveni svečanosti je govoril predsednik občinske skupščine Ribnica Ciril Grilj, ki je posebno poudaril sodelovanje občanov in JLA na vseh področjih in tudi pri gradnji tega doma. Dejal je, da ta dom ni le dom JLA, pač pa tudi dom Športa, kulture. Menil je, da bo imel dom veliko vlogo pri obrambni vzgoji mladine in vsega prebivalstva. V kulturnem delu proslave je sodeloval orkester JLA iz Beograda z mešanim pevskim zborom in solisti. Po akademiji so si udeleženci ogledali dom. Zvečer je bilo še družabno srečanje, ki sta ga priredili JLA in občinska skupščina. Proslavljanje dneva JLA je trajalo še vse do 22. decembra. V tem času so se zvrstile razne prireditve, podeljevanje priznanj, odlikovanj ter športna in kulturna srečanja. Svečanosti v počastitev dneva JLA so bile hkrati tudi zaključne prireditve v počastitev 30-letnice osvoboditve in socialistične graditve.“ (vir: Dolenjski list)

Prihod štafete mladosti pred domom JNA Ribnica, nasproti doma pošta Ribnica, v ozadju bloki na Prijateljevem trgu, foto Daniel Divjak.

Številne anekdote, življenjske zgodbe so se odvijale v vseh teh letih obstoja doma JLA. Naj bo spomin nanj lep, čeprav smo takrat živeli v drugačnih časih, smo bili na njega navezani, bili nanj ponosni, saj je bil lep na pogled, tu med nami sredi Ribnice in želimo si, da bodo naslednje generacije prav tako ponosne na novega, ki prihaja. Vsi ljubitelji nostalgije pa nam zaupajte, katero izmed vaših osebnih zgodb iz poslavljajočega se doma JLA.

Peter Lesar, zbiratelj.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki