fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo

Iz ure v uro drugačna cena naftnih derivatov

Šest dni po sprostitvi cen goriva se le te ponekod že spreminjajo. Na OMV in Petrolu se je cena na liter iztočenega dizelskega goriva dvignila za 0,2 centa, cena 95-oktanskega goriva pa se je za prav toliko znižala. Vprašanje pa se pojavlja, kakšno bo stanje v bodoče. Cene goriv se bodo odslej lahko spreminjale večkrat na dan, vendar pa bodo ponudniki morali spremembo cen javiti vsaj eno uro pred veljavnostjo, da bodo potrošniki lahko imeli dovolj časa, da se odločijo, kje bodo opravili nakup in kje je najugodneje. Cene lahko spremljajo na brezplačni mobilni aplikaciji Avto-moto zveze Slovenije ter preko spletne strani, o kateri smo pisali v tem prispevku.

Večja konkurenca med ponudniki

Vlada se je za popolno sprostitev cen naftnih derivatov odločila z namenom, da se v Sloveniji vzpostavi normalno delujoč trg naftnih derivatov. Tako si bodo podjetja med seboj lahko bolj konkurenčna, posledično pa vlada pričakuje tudi privabitev večjega števila ponudnikov, kar bo konkurenci dodatno okrepilo. Vendar pa glede tega že obstajajo pomisleki, saj so pogoji za izgradnjo bencinskih servisov trenutno prezamudni in dragi, zato je vprašljivo, koliko in če se bo konkurenca odločila za takšen projekt.

Kakšna so predvidevanja?

Predvideva se, da bodo cene goriva izrazito narasle predvsem v poletni sezoni na bencinskih servisih ob avtocestah, kar pomeni, da bo večje povpraševanje v okoliških, bolj oddaljenih postajah. “Pri 95-oktanskem bencinu se za naslednje leto predvideva 30-odstotni dvig marž, kar naj bi pomenilo okoli šest milijonov trošarinskega vpliva na proračun. Čez pet let pričakujemo 70-odstotni dvig marž, kar pomeni trošarinski vpliv okrog 13 milijonov na letni ravni. Pri dizlu gre za zvišanje marž do 50 odstotkov prihodnje leto, kar pomeni 22 milijonov trošarinskega vpliva, čez pet let pa predvidevamo, da bo dvig marž pri dizlu 100-odstoten, kar bi pomenilo 43-milijonski trošarinski vpliv na proračun,” je pojasnil Franc Stanonik iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki