fbpx
E-UTRIP
Župani štirih občin z dr. Marjeto Košir. (Foto: ZD Ribnica)
Aktualno Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Stalna ginekologinja v Zdravstvenem domu Ribnica

Akutne težave podeželskih zdravstvenih domov se leta in leta kažejo tudi v pomanjkanju določenih specializiranih kadrov, ki so v preteklosti bremenili delo tudi v Zdravstvenem domu dr. Janeza Oražma v Ribnici. Med njimi še posebej ginekologa. Vsi, ki so doslej opravljali te usluge, so v domu ostali za določen, včasih zelo kratek čas, breme nenehnih zamenjav pa so seveda najbolj občutile pacientke. »Prepričan sem, da temu ne bo več tako,« je ob odprtju prenovljene ginekološke ambulante v ribniškem Zdravstvenem domu pred dnevi poudaril Andrej Lampe, direktor tega Javnega zavoda. Po dolgih letih je namreč tu začela delovati stalna ginekologinja dr. Marjeta Košir.

S štipendiranjem specialistov do stalnih zdravnikov

Lampe si želi, da bi se za to ambulanto, opremljeno tudi z novim ultrazvočnim aparatom, ki omogoča sodobne preiskave, tako pri nosečnicah kot pri drugih, za obravnavo opredelile vse ženske z območja štirih občin, ki jih pokriva Zdravstveni dom Ribnica, z okoli 16 tisoč prebivalci.

Dr. Peter Rus je že v času, ko je vodil Zdravstveni dom, bil soočen s stalnim osipom določenih zdravnikov specialistov, zato je občinam ustanoviteljicam Ribnici, Sodražici in Loškemu Potoku predlagal, da bi s štipendiranjem specialista lahko zagotovili stalnega ginekologa. »Župani so razumeli to nujnost, drugače bi nam kadri še naprej uhajali, obravnava žensk pa močno šepala. Uspelo jim je,« je ponosen dr. Rus, ki ne dvomi, da bi lahko občine ustanoviteljice, kasneje se jim je pridružila tudi občina Velike Lašče, po enakem ključu prišle tudi do drugih stalnih zdravnikov (specialistov), predvsem okulista in ortodonta.

Koširjeva ne skriva zadovoljstva

»Po končani medicinski fakulteti sem naletela na razumevanje dr. Rusa in občin, ki so mi omogočili specializacijo. Kaj naj rečem, vesela sem, da bom lahko delala v domačem okolju, v tem res sodobnemu prostoru,« zadovoljstva ni skrivala Koširjeva, ki bo imela (v mladem timu) ob sebi še tesni sodelavki, medicinsko sestro in babico. Trenutno imajo opredeljenih 3.500 žensk, v obravnavo pa jih bodo lahko sprejeli še 1.500.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki