fbpx
E-UTRIP
Featured Kultura Narava Narava & zdravje Zanimivosti In zabava

Blagoslov traktorjev: nekateri so vredni več kot sto tisočakov

Blagoslov traktorjev, unimogov, MB traktorjev in oldtajmerjev je namenjen prošnji svetega Izidorja, zavetnika traktoristov oziroma poljedelcev in kmetov, za zaščito in varnost pri delu. Obred so že desetič organizirali člani strojnega krožka Urban iz Ribnice, ki je bil ustanovljen pred 26 leti in ima trenutno 80 članov.

Blagoslov so pripravili na igrišču pri Svetem Gregorju za 150 kmetijskih strojev in njihovih lastnikov. Udeleženci so prihajali z območja občin od Kolpe do Barja ter Notranjske. Pobudnika za blagoslov sta bila župnik pri Svetem Gregorju Andrej Mulej in prvi (večletni) predsednik krožka Jože Marolt. Mulej, ki je član krožka in tudi gasilec je dejal, da so se na nekem strokovnem izletu pogovarjali o tem obredu. Ko pa so še izvedli, da imajo med seboj božjega poslanika, so se odločili, da ta srečanja in blagoslov postanejo tradicija.

Zakrament je vodil Slemenski Andrej

Ravno na pobudo Andreja so ob šestem blagoslovu uvedli poseben traktorski pozdrav, in sicer tako, da so po končanem obredu s prižigom na enkrat zarjoveli vsi stroji. »Ob blagoslovu se družimo in hkrati zavedamo, da pri delu vsi nekam hitimo,« je nagovarjal Mulejev »ministrant«, sicer predsednik krožka do lani Milan Kaplan. »Vodil sem prvi blagoslov, za mano pa vedno župnik iz far od koder prihajajo naši člani. Tako bo tudi v prihodnje. Letos je bil dogovor, da stvarnika za varnost in zdravje traktoristov prosim jaz, » je dejal Slemenski Andrej, kot priljubljenemu božjem pastirju pravijo farani.

Država zatira majhne kmetije

Traktorski vozni park je bil prava paša za oči, mnogim obiskovalcem pa se je pogled ustavil ob – po več sto tisoč evrov – vrednih strojih. Prikradlo vprašanje: le zakaj je potemtakem čedalje več neobdelanih naših polj? »Preprosto zato, ker je državna politika taka, da zatira male kmetije, večje pa morajo v hudo konkurenco z evropskimi«, je prepričan Kaplan, ki je vodenje krožka lani predal Matevžu Stritarju.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki