fbpx
E-UTRIP
Featured Društva Kočevje Novice Občina

Pustna povorka v Kočevju: DA ali NE?

Že stari Rimljani so poznali praznike, dogodke in običaje, ko so se našemili v raznorazna nadnaravna bitja, pošasti in domišljijske like, kljub pokristranjenju in nasprotovanju Cerkve pa so se te navade ohranile vse to danes, ko pustni teden predstavlja čas, ko se “z dovoljenjem” našemi in raja staro in mlado.

Pust se zaključi s pepelnično sredo, torej dan po pustnem torku, ko se začne tudi post pred Veliko nočjo.

Pa vendar, pustno rajanje nam je že skoraj dve leti nazaj “skazila” epidemija koronavirusa, tako da smo bili že lansko leto primorani pust praznovati v bolj okrnjeni obliki – doma, med štirimi stenami. Bo letos kaj drugače?

Mačkarade in pustne povorke v Kočevju ne bo

“Mačkarado s pustno povorko v Kočevju organizira in izvaja Turistično društvo Kočevje. Dogodka žal tudi letos ne bo, saj je bila sprostitev ukrepov nepričakovana, medtem ko organizacija tovrstnega dogodka zahteva precej več časa kot ga je na voljo (od razpisa za sodelujoče do dokumentacije za dogodek na ulici). Razmere v povezavi z novim koronavirusom so bile namreč še do nedavnega precej negotove in se izvedba takšnega dogodka ni zdela možna,” nam je odgovorila Katja Godeša, višja svetovalka za odnose z javnostmi, informiranje in protokol na Občini Kočevje.

V Ribnici so se znašli drugače…

Že lani so pustovanje v Ribnici »nad vodo« držali v virtualni različici, tudi letos ne bo množičnega snidenja, bodo pa na pustno soboto, 26. februarja, ob 30-letnici organiziranega pustovanja – od Miklove hiše mimo grajskih zidov do Rokodelskega centra – na ogled postavili slikovno in video razstavo z najbolj zanimivimi utrinki iz tega obdobja.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki