fbpx
E-UTRIP
Kočevska rezidenca.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Poslanec Predrag Baković o problemih Kočevske rezidence seznanil vlado

Pred tedni smo poročali o večjem številu prijav tatvin v Kočevski rezidenci. V naše uredništvo so prišle informacije, da so s tatvinami povezani Romi. V Kočevski rezidenci živi kar nekaj romskih družin, ki jim je stanovanje oddal Stanovanjski sklad RS. Da v Kočevski rezidenci ni vse tako kot mora biti, je poslanec SD Predrag Baković, opozoril tudi vlado. In prelaganje odgovornosti se začne…

Nekateri posamezniki iz romskih družin naj bi ostalim stanovalcem povzročali težave, poleg tatvin naj bi se v soseski prekupčevala tudi droga. Stanovalci so v anonimnem pismu izrazili skrb in opozorili na to, da so se nekateri že odločili za izselitev iz soseske. Dodali so, da si zgolj želijo živeti v varnem okolju in da nimajo rasnih, verskih in etničnih predsodkov.

S problemom Kočevske rezidence je poslanec SD Predrag Baković seznanil tudi vlado. Baković je po poročanju STA na vlado naslovil poslansko vprašanje. Zapisal je, da je “integracija pripadnikov romske skupnosti potrebna in nujna, a da intenzivno preseljevanje pretežno Romov v en ali dva stanovanjska bloka na istem območju ne pomeni integracije, temveč ponovno getoizacijo”.

Vlada je na podlagi pojasnila Stanovanjskega sklada RS odgovorila, da pri oddaji stanovanj ne sme prihajati do razlik med stanovalci. Pojasnjujejo, da se skladno z zakonodajo prijaviteljev ne sprašuje po narodnosti.

Dodajajo, da na nobeni lokaciji sklad ne pridobiva stanovanj, ki bi se nato oddali le romski ali drugi manjšini. Prav tako zanikajo spodbujanje getoizacije, segregacije ali nestrpnosti. Stališče podpira tudi direktor Urada vlade RS za narodnosti Stane Baluh.

Sklad naj bi do sedaj prejel le nekaj pritožb glede hrupa, glasnega govorjenja in hrupa s premikanjem stolov.

Sklad s prstom kaže na občino

Sklad se brani očitkov in s prstom kaže na Občino Kočevje, češ, da jih ni seznanila s kompleksnostjo problematike in ni izrazila nikakršnega dvoma po tem, ko je sklad kupil stanovanja za najem.

Na Občini so za STA potrdili, da so s problemom seznanjeni in da ga rešujejo. Župan je opravil pogovore s stanovalci in organiziral srečanje s stanovanjskim skladom. Pri tem je bil sprejet “načelni dogovor, da se bo poskušalo pri dodeljevanju pogodb v ospredje postaviti mlade družine, kjer so roditelji zaposleni,” odgovarja vodstvo občine. Župan naj bi se sestal tudi z ministrom za delo, diskusija naj bi tekla okoli zakonodaje na področju dodeljevanja najemnih stanovanj tistim, ki so zaposleni.

Kaj pravi policija

Vlada je iz poročila policije povzela, da od 1. januarja do 28. novembra lani, v soseski ni obravnavala kršitev javnega reda in miru, ki bi bila povezana z Romi. Dodajajo še, da na policiji ne zbirajo podatkov o nacionalni pripadnosti povzročiteljev kaznivih dejanj. Vlada, ki se naslanja na policijsko poročilo še dodaja, da kriminaliteta v Kočevju upada.

Sami smo se konec meseca januarja letos obrnili na PU Ljubljana z vprašanji, ali na območju soseske opažajo povečano število kaznivih dejanj. Odgovorili so nam, da so v obdobju zadnjih 14-ih dni obravnavali štiri primere kaznivih dejanj tatvine.

Poslanec Baković poudarja, da so težave na katere opozarjajo stanovalci, resnične. Ob tem policijo poziva, da v soseski zagotovi varnost, sklad pa poziva k odpovedi najemne pogodbe najemnikom, ki povzročajo težave.

m.l.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki