fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

Prvi ris iz Romunije je prispel v Slovenijo, v Loški Potok!

Prvi ris, ki bo pomagal rešiti našo (dinarsko-jugovzhodno alpsko) populacijo pred izumrtjem, je danes srečno prispel iz Romunije v Slovenijo. Ris, ki ga je romunska projektna ekipa poimenovala Goru, bo naslednjih nekaj tednov preživel v prilagoditveni obori v Loškem Potoku, potem pa bo izpuščen v naravo.

Populacija risa, ki si jo med drugim delita Slovenija in Hrvaška, je trenutno izredno majhna in izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni, zaradi česar ji grozi izumrtje. Stopnjo sorodnosti bodo znižali v okviru projekta LIFE Lynx z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene (karpatske) populacije. Prvi od štirinajstih risov, ki jih bodo v populacijo vključili v Sloveniji in na Hrvaškem, je ris Goru, ki prihaja iz Romunije.

Delo romunske projektne ekipe je bilo poplačano, ko se je 12. februarja 2019 v zabojno past, postavljeno na območju Naravnega parka Putna Vrancea, ujel 23 kg težak samec. V času karantene v Romuniji so bile opravljene veterinarske analize, ki so potrdile, da je ris v ustreznem zdravstvenem stanju, risa pa so tudi cepili proti steklini.

Prevoz iz Romunije v Slovenijo je opravila izkušena ekipa za transport živih živali iz ZOO Ljubljana in Zavoda za gozdove Slovenije. Ris je potovanje dobro prestal in je sedaj že nameščen v prilagoditveni obori v Loškem Potoku, kjer bo bival približno 3 tedne. V času karantene v Sloveniji bodo za risa skrbeli lokalni lovci iz lovske družine Loški Potok, skupaj z veterinarjem in člani projektne ekipe.

Ljudi naprošajo, da se obori ne približujejo, saj bi s tem risu povzročali nepotreben stres. Ves čas karantene bo obora z okolico nadzorovana s kamerami.

Več informacij o projektu dobite na https://www.lifelynx.eu/

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki