fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina

Na Kočevskem zasadili več kot 45.000 novih dreves

V zadnjih letih se tako kot v celotni Sloveniji tudi na Kočevskem spopadamo s številnimi naravnimi nesrečami, ki so v veliki meri poškodovale naše gozdove. Na gozdnih površinah, ki so v lasti Občine Kočevje in s katerimi uspešno upravlja družba Kočevski les, se vsa ta leta intenzivno ukvarjamo s sanacijo, ki smo jo letos zaključili z zasaditvijo več kot 45.000 novih dreves. Izvedena dela si je na najbolj poškodovanem območju nad vasjo Polom ogledal tudi župan dr. Vladimir Prebilič s sodelavci in predstavniki družbe Kočevski les ter Zavoda za gozdove OE Kočevje.

Zaradi naravnih nesreč in napadov podlubnika je bilo v zadnjih letih močno poškodovanih dobrih 12 ha gozdov v lasti Občine Kočevje. Začelo se je leta 2014 z žledom, nadaljevalo z gradacijami podlubnikov. Leta 2017 je sledil vetrolom in ponovno podlubnik. Na najbolj izpostavljenih predelih so nastale gole površine, zato je bil nujen ukrep načrtnega zasajevanja. V prvi fazi obnove je družba Kočevski les opravila posek poškodovanih dreves in spravilo preko 3.000 m3 lesa. V lanskem in letošnjem letu je bila na vrsti obsežna obnova z zasajanjem mladega drevja. Plan del je pripravil Zavod za gozdove, izvajalo pa jih je preko javnega naročila izbrano podjetje Recinko d.o.o.. Poškodovane površine se je najprej ustrezno pripravilo za sadnjo. Ta se je izvajala v manjšem delu v lanskem letu, ko je bilo posajenih 10.000 dreves, in nadaljevala letos v marcu z zasaditvijo kar 35.000 mladih dreves – sadik smreke, bukev, hrasta, javorja in češnje. Vse listavce se je tudi označilo s količki, za lažjo nego v prihodnosti. Skupaj je bilo tako na poškodovanih površinah zasajenih preko 45.000 sadik novih dreves, vrednost del pa znaša 60.000 eurov. Investicija je bila izvedena z izdatno finančno pomočjo, sadike in vsi materiali za izvedbo del so namreč v celoti financirani iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – Programa razvoja podeželja, medtem ko so stroški izvedbe del sofinancirani v 30-40 % deležu.

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki