fbpx
E-UTRIP
Obiski zobozdravnika bi morali biti tako redni, kot obiski frizerja. FOTO: iStock.
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Svetovni dan ustnega zdravja: zobe si vsaj dvakrat na dan umije 65 % odraslih

20. marca pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije obeležujemo dan ustnega zdravja. Lep in zdrav nasmeh ni zgolj estetskega pomena. Zdravje v ustih namreč vpliva na zdravje celega telesa, hkrati pa je bolezen ustne votline pokazatelj še kakšne druge bolezni.

Eno najbolj razširjenih bolezni ust predstavlja karies. Strah in trepet vseh nas, že iz obdobja otroštva. Zato toliko opozoril, da ne smemo jesti presladkih stvari. Bakterije, ki so prisotne v ustih povzročijo, da pride do raztapljanja zobne površine in na zobeh se pojavi karies. Ta povzroča vnetja in v skrajnem primeru tudi izgubo zob.

Zobozdravniki opozarjajo tudi na parodontalne bolezni. Tudi ta se razvije zaradi zobnih oblog. »Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa te obloge otrdijo/mineralizirajo (nastaja zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje mehkih oblog in vodi v napredovanje bolezni. Vneta dlesen je zadebeljena, pordela in ob dotiku zakrvavi. Bolezen postopno napreduje, prične se raztapljati kost in propadati tkiva, ki zob pripenjajo v kost. Zobje se razmajajo, bolezen postopno napreduje, kar na koncu pripelje celo do izgube zob,« opozarja NIJZ.

Z boleznijo je povezano tudi kajenje. Razvada pa je v kombinaciji z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tudi pri nastanku raka ustnega predela.

Zdrav nasmeh – zdravo telo – zdrav nasmeh…

Lep nasmeh ni samo lep, zdravje v ustni votlini pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika. »Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja. Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana, predvsem na področju bolezni srca in žilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterih presnovnih motenj. Skrb za zdravje obzobnih tkiv in ustno higieno je posebno pomembna pri bolnikih s sladkorno boleznijo, saj so njihova obzobna tkiva bolj občutljiva za razvoj vnetja. Kronični bolniki morajo poleg rednega umivanja zob skrb nameniti tudi rednim zobozdravniškim pregledom,« opozarjajo strokovnjaki.

S paradontalnimi boleznimi je povezano tudi kajenje. Foto: iStock.

Redni obiski zobozdravnika prispevajo k pravočasnemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in lažjemu obvladovanju kroničnih bolezni. Tudi tukaj velja rek: »bolje preventiva, kot kurativa«. Skrb za ustno votlino namreč tudi preprečuje izgubo zob.

Zobje pa še kako vplivajo na samopodobo. Izguba več zob negativno vpliva na kakovost življenja.

Res je, medicina je napredovala. Vrzeli je moč nadomestiti z mostički, protezami, vsadki, a še vedno ne gre za naravne zobe. Poleg tega so cene lepega nasmeha vrtoglave. Na obisk zobozdravnika se ne čaka do bolečine – takrat bo cena (zdravja in denarja) precej večja, kot če bi zobozdravnika obiskovali redno.

V Sloveniji si vsaj dvakrat na dan zobe umije okrog 65% odraslih med 25. in 74 let in dobrih 70% otrok.

Kljub temu, da naj bi bilo umivanje zob nekaj samoumevnega, zobozdravniki še vedno opažajo, da ustna higiena marsikomu šepa. Večina ljudi si zobe ne čisti pravilno, zato je priporočljivo vsaj dvakrat na leto obiskati ustne higienike, ki tudi naučijo kako si pravilno negovati zobe.

Nasveti strokovnjakov:

  • zobe si umivamo vsaj dvakrat na dan
  • primerne so mehke zobne ščetke, ki jih redno menjamo
  • zobna pasta naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov
  • po umivanju zob se izogibamo spiranju ustne votline
  • poleg ščetke uporabljamo zobne nitke, medzobne ščetke
  • z umivanjem zob najmlajšim začnemo ob izrastu prvega mlečnega zoba
  • po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za 15-30 minut.

m.l.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki