fbpx
E-UTRIP
poravnava.si
Aktualno Dobro je vedeti PR Zanimivosti & Zabava

Pozor! Če zavestno pristaneš na vožnjo z vinjenim voznikom, 50 % nižja odškodnina

Odločitev se nanaša na situacije, ko zavestno prisedemo v vozilo, ki ga vozi vinjen voznik. V konkretnem primeru, ki ga je obravnavalo sodišče, sta oškodovanec in voznik, ki je povzročil prometno nesrečo skupaj popivala in je sopotnik nedvomno vedel, da je voznik pijan, a je vseeno pristal na vožnjo z njim. Vrhovno sodišče je zato odločilo, da gre v tem primeru za deljeno odgovornost oziroma soodgovornost oškodovanca.

Soprispevek oškodovanca je določilo kar v višini 50 %, kar v praksi pomeni, da je oškodovanec dobil le polovico odškodnine, ki bi mu sicer glede na obseg poškodb pripadala. Pred konkretno odločitvijo Vrhovnega sodišča so sodišča ta soprispevek ovrednotila nekje med 20-30 %. Vrhovno sodišče pa je v tem primeru odstopilo od te prakse, saj po njihovem mnenju ne ustreza več času, ki poudarja pomen posameznikove odgovornosti za lastna dejanja.

SODIŠČE SPREMENILO PRAKSO – OŠKODOVANCU, KI JE ZAVESTNO PRISTAL NA VOŽNJO Z VINJENIM VOZNIKOM ZNIŽALO ODŠKODNINO ZA 50 %

Pristanek na vožnjo z alkoholiziranim voznikom ni edina situacija, ko sodišče ali zavarovalnica določi soprispevek oškodovanca in oškodovanec posledično prejme nižjo odškodnino. Med bolj pogostimi je gotovo situacija, kjer se sopotnik pelje nepripet z varnostnim pasom in situacija, ko kolesar med vožnjo ne uporablja čelade.

Poleg očitnega dejstva, da v teh primerih pogosto pride do hujših poškodb, nevestno ravnanje posameznika lahko privede tudi do težav v postopku pridobivanja odškodnine.

Zato vam svetujem, da se obrnete na Poravnava d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirate na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje, ter vas kakovostno vodili skozi celoten proces zdravljenja in pridobivanja ostale dokumentacije.

Svetuje Lana Ferhatbegović, dipl. prav., Poravnava d.o.o., PE Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki