fbpx
E-UTRIP
Ficus elastica je zelo priljubljena rastlina. FOTO: Plantellini strokovnjaki.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Plantellini vrtnarski nasveti: FIKUSI VSEH VRST

Fikus ali smokvovec združuje večje število priljubljenih sobnih rastlin v obliki dreves, ki imajo majhne ali velike liste in tudi take, ki rastejo  kot vzpenjavke ali ovijalke. Rod rastlin Ficus vključuje tudi kavčukovec in sadna drevesa fige.

Najbolj pogosto ob omembi imena Fikus mislimo na drobnolistni Ficus benjamin, ki v naravi zraste v ogromno drevo z obilico zračnih korenin, ki pod maso zelenih listov tvorijo zanimive skulpture.
Drevesa fikusa benjamina ohranijo drevesno obliko ne glede na velikost, zato so idealna za bonsaje ali za velike sobne rastline. Listi so lahko temno zeleni ali z belimi ali rumenimi lisami tipa variegata. Mlada debla lahko spletemo v različne oblike.  

Zelo priljubljen Ficus elastica je rastlina gumovca ali kavčukovca. Drevesa lahko zrastejo do 15 m visoko. Svetleči listi na direktnem soncu lahko dobijo opekline v obliki rjavih madežev. Med rastno dobo je treba vzdrževati vlažno prst in zalivati vsaj enkrat na teden. Dobro je tudi, da liste gumovca obrišemo z vlažno krpo ali jih škropimo z vodo. Če  preveč zalivamo, bodo listi postali rumeni ter bodo odpadli.

Ficus lyrataima velike atraktivne liste v obliki glasbila lira. Je tropskega izvora, kar pomeni, da v okolju potrebuje vodo in vlago. Zalivajte vsaj enkrat na teden in počakajte, da se zemlja med zalivanji rahlo presuši. Pozimi liste pršimo, da nadomestimo vlago, ki izhlapeva zaradi suhega zraka. Z rednim obrezovanjem pozimi in pozno poleti dobimo razvejano rastlino fikusa lirate.
S tem dosežemo tudi večjo gostoto in različne velikosti listov.

Ginseng fikus (Ficus retusa) je ena od sort s temno zelenimi listi ovalne oblike, ki izvira iz jugovzhodne Azije in se imenuje tudi tajvanski fikus, kjer raste v toplem in vlažnem podnebju. Raste tako, da debele korenine ostanejo vidne nad površino tal, zato je odličen kot bonsaj - majhno drevo, ki stoji na nogah. Skrb za bonsaj ginsenga je preprosta in minimalna, zato je odličen za začetnike. Postavite ga nekam, kjer bo dobil veliko posredne svetlobe, kjer ne bo prepiha in prehladno.

Obstaja še cela vrsta različnih fikusov, ki jih gojimo kot sobne rastline: indijski fikus z usnjatimi velikimi listi Ficus benghalensister avstralski pisanolistni gumovec Ficus rubiginosa,zrasteta v drevo.  Omelasti Ficus deltoideaz drobnimi okroglastimi listiostaja majhen in je priljubljen tudi kot bonsaj.  Fikus pumila z majhnimi  listi je plazeč ali viseč, Ficus radicans ’Variegata’ pa pisanolistni plazeč. Obe plazeči vrsti potrebujeta veliko vode. 

Oskrba sobnih fikusov

Fikus ima najrajši posredno ali filtrirano svetlobo, pisane sorte pa srednjo svetlobo. Fikusi tudi ne prenašajo nizkih temperatur ali prepiha. Najboljše uspevajo pri temperaturah okrog 20 °C. V kolikor v loncu raste več rastlin, jih pri presajanju enostavno razdelimo in posadimo vsako v svoj lonec. Fikusi za rast ne potrebujejo zelo velikih loncev. Pri drevesnih oblikah je zaradi stabilnosti bolj pomembna oblika lonca, ki je tudi spodaj širok. Za sajenje in presajanje uporabimo Plantella Premium zemljo, gnojimo pa s tekočim gnojilom, bogatim z vitamini, Plantella List. Poleti dognojujemo 1x na 14 dni, pozimi le 1x mesečno.

Najpogostejša težava, ki jo imajo te rastline, je odpadanje listov zaradi reakcije na stresno situacijo. Ta je lahko posledica: premalo ali prekomernega zalivanja, nizke zračne vlage, premalo svetlobe, selitve ali presajanja, prepiha, spremembe temperature (prevroče ali hladno), napada škodljivcev. Fikuse radi napadajo škodljivci, kot so vataste uši, kaparji, in pršice. Medena rosa na listih je jasen znak prisotnosti škodljivca. Zanesljivo se jih znebimo z naravnim insekticidom Bio Plantella Kenyatox. Poletne mesece bodo fikusi v posodah hvaležno preživeli vročino na senčnem vrtu s posredno sončno svetlobo.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki