fbpx
E-UTRIP
Tudi ob košnji rade prepevajo.
Featured Društva Novice Ribnica

Pogled skozi Ribniško »rajto«

Društvo podeželskih žena Ribnica, ki ga od ustanovitve pred 20. leti z navdihom vodi neutrudna Marinka Vesel, je v tem času pustilo globoke sledi svoje prepoznavnosti posod, kamor so bile povabljene. Poslanstvo obujanja korenin ribniške govorice in šegavosti, značilne kulture dežele suhe robe, so kasneje začinile z ustanovitvijo skupine Vesele Ribničanke.

Vrsto let so v domačem kraju pripravljale celoletni pregled opravljenega dela v besedi in pesmi s povabljenimi gosti. Dvorana športnega centra je bila vselej zasedena do zadnjega kotička, njihove viže z gosti in humorni vložki so bili vedno prisotni. Sicer brez društva doslej ni bilo nobene večje uradne prireditve ali priložnostnega dogodka v občini. Tako bo tudi v prihodnje, ne dvomi Marinka, ki si je ravno v obdobju »koronavirusa« vzela čas za obujanje spominov, zloženih na papir. Te dni je namreč na knjižnih policah na voljo zbornik Pogled skozi Ribniško »rajto« (rešeto).

Branje za vse generacije

»To je pravzaprav ribniška zgodba v besedi in sliki, ki opisuje dolgoletno, predvsem pa pestro dogajanje našega društva. V njej je zajeta vsa populacija – staro in mlado, druženje z vsemi društvi; obarvano s pregovori, posvetili, kulinaričnimi dogodki in recepti ribniških jedi. Prikazuje ribniško oblačilno kulturo, besedila po poglavjih pa so »začinjena« tudi z vložki narečne ribniške besede,« jo je predstavila Veselova.

V knjigi lahko preberete nagovore vseh županov v času delovanja društva in oseb, ki so bile zaslužne za ustanovitev društva, ali so nas v času delovanja spremljale in vzpodbujale. Ima 224 strani in je opremljena s 467 fotografijami. Izdelana je v trdi vezavi.

Tudi zgoščenka in namig, da je čas za slovo

Posebno poglavje zajemajo tudi besedila pesmi, ki so jih skozi obdobje prepevale pevke Vesele Ribnčanke, zato je k zborniku priložena tudi CD zgoščenka »Vre, vre, vre me smo Ribnčanke«.
Društvo je z leti raslo, največ članic je imelo do leta 2010, ko so bile mlajše, zagnane, inovativne. Z nastajanjem novih društev so nekatere svojo ustvarjalnost poiskale drugje, a jih je 50 še zvestih izvirnim podeželkam. Marinka Vesel je prepričana, da bo knjiga in v njej prikaz doslej postorjenega odskočna deska novim izzivom, sama pa si želi, da bi mesto predsednice predala mlajši generaciji. »Napočil je čas, da bi krmilo društva prevzel mlajši rod. Rada jim bom pomagala, kakor tudi druge članice,« obljublja Veselova.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki