fbpx
E-UTRIP
Jožef Kravanja
Aktualno Kočevje Kultura Novice Umetnost

JOŽEF KRAVANJA iz Mozlja: »Od nekdaj je bila prisotna žilica za ročne spretnosti, ideje, iznajdljivost.«

»Les sem vedno cenil, bil rad obkrožen z njim, delal z njim,« razkriva ustvarjalec mojstrskih izdelkov iz lesa, Jožef Kravanja, o katerem smo nekaj malega že pisali v januarski številki časopisa. Takrat o maketi »železne lepotice«, muzejske lokomotive, ki navdušuje obiskovalce železniške postaje Kočevje, tokrat pa nudimo globji vpogled v delo in življenje umetnika iz Mozlja.

Kljub odlični žilici za ročne spretnosti, ki je bila prisotna že od nekdaj, je le tej nekaj več pomena začel posvečati šele ob upokojitvi. A nikoli ni prepozno, da počnemo kar nas veseli, v kar je prepričan tudi sam.

Garažo je spremenil v delavnico

Jožef je z ustvarjanjem pričel kar v domači garaži. Kupil si je prvo »mašino«, orodje in delovno mizo ter ljubiteljsko pričel z izdelavo vsega mogočega. Sprva zgolj za potrebe domačega okolja, tako notranjega kot zunanjega. Prenovil in oživil je pohištvo, nekaj malega pa je tudi naredil zgolj zase. Garaža se je počasi prelevila v pravo delavnico. Čez nekaj časa je spoznal, da v njej nevede preživi cele dneve. Loteval se je vse bolj zahtevnih stvari ter raznih novosti in uspevalo je!

»Vse to mi prinaša veselje in tudi ostale rad razveselim s svojim unikatnim izdelkom. Tako za rojstni dan dobim samo še material in pripomočke za ustvarjanje,« z veseljem in kančkom hudomušnosti pove Jožef.

Danes se loti vsega, tako večjih kot manjših stvari, zakompliciranih in preprostih, za odrasle in za najmlajše. Vsak izdelek mu je v čast, da ga ima priložnost izdelati, hkrati pa mu predstavlja izziv in motivacijo. Ustvarjanje mu pomeni sprostitev in občutek, da je v gibanju. Poleg tega pa se vedno nauči še kaj novega ter iznajde načine, kako kar najlažje in najhitreje priti do najboljšega končnega izdelka.

Izdelkov ne proizvaja »serijsko«, izdeluje zgolj unikatne zadeve. Nima večjih »mašinerij«, dela le z orodjem, ki ga ima. Zato vsak izdelek prinaša svojo zgodbo. Perfekcionizem poskrbi za popolnost oblikovanja še tako majhnih detajlov. V vsakega vloži skrb, trud, voljo, strast, smeh in seveda tudi kar nekaj trme in napetih »živčkov«. Občasno pa se pripeti tudi kakšna poškodba ali dve, ampak vse to odtehta pogled na končni izdelek, v katerem vidi zgolj popolnost, unikatnost in srčnost.

Rudniško jezero mu predstavlja več kot le plaža, klopce in gostilnica. Kot pravi Kočevar in pravi »knap« dobro ve, kakšno zgodbo nosi. Tu se je nekoč delalo, kopalo premog, jezero je predstavljalo enega glavnih simbolov Kočevja. In še se najde »kompanjon«, ki se teh časov spominja. Zato ima željo, da se oglasijo ti knapi in s skupnimi močmi premislijo, kako bi lahko ohranili spomin na preteklost. Morda s spominsko tablo ali kakšni unikatnim spominkom? To bi lahko postavili v neposredno bližino jezera, kjer bi si umetnino lahko ogledoval prav vsak obiskovalec.

Jožef je v spomin na svoje delovanje v podjetju Melamin d.d., Kočevje, izdelal maketo stroja VITS, katerega je pred 40-imi v navedenem podjetju pomagal tudi vzpostaviti. Tu je svoje sposobnosti krepil od začetka delovanja podjetja pa do svoje upokojitve.

Ohranjanje kulturne dediščine mu pomeni veliko in prav tako spomini na mesto Kočevje, kako je izgledalo nekoč, danes. Zato zelo rad izdeluje makete vozov, kozolcev, žag in mlinov, katere oblikuje z veliko natančnostjo, upošteva popolnoma vse detajle. Želi si izdelati še kakšne podobne makete in zato poziva, da če ima kdo doma še kakšno staro stvar, za katero si ne želi, da se pozabi, naj mu sporoči, in jo z veseljem izdela v spomin. Če ima možnost, si stvari oz. objekte najprej osebno ogleda ali najde fotografije, nato pa prične z izdelavo. »Zdi se mi zelo pomembno, da se te stvari ohranijo in živijo naprej. Včasih so veliko doprinesle k delu in pa tudi lepo je bilo vse to. Domačnost, spomini, resnično mi je v veselje izdelava,« pove.

Zelo rad izdeluje makete vozov, kozolcev, žag in mlinov.

Jožef pri svojem delu uživa polno podporo domačih

Pri ustvarjanju Jožef uživa veliko podporo domačih, ki cenijo njegovo delo, predvsem pa so veseli, da je spoznal in izuril svoj talent. Želja njegovih bližnjih je, da zanj izve širša javnost in da tudi drugi ljudje spoznajo, s čim se ukvarja in koliko truda in volje vlaga v svoj talent. Ljubezen do lesa se vidi v vsakem izdelku, želi ga ohranjati in oživiti. »Pomembno je, da se zavedamo, da je les živ, obnovljiv in prenosljiv ter da mu lahko podaljšujemo življenje,« pravi.

Poleg izdelave najrazličnejših izdelkov se je Jožef lotil tudi slikanja. Prostora na stenah jim tako že skoraj primanjkuje, saj prav vsaka steno krasijo njegove umetnine.

Ogled izdelkov je na voljo na Facebook strani Unikat Izdelki Unikat – Kravanja Jožef. Za informacije, dogovor o obisku, vpogled v »domačo razstavo« lahko pokličete 041 505 742-Jožef ali 041 956 380 – Ida, kamor ste toplo vabljeni.

Kaj pravijo domači?

»Ni važno koliko si star, v takšnih zadevah si otrok, to otroško veselje, »igranje«, ustvarjanje. Vsaka izdelava, izdelek, veselje iskra v očeh, kot otrok, ki pokaže svoj izdelek, ki se počuti kot mali-veliki umetnik. Človek, ki si ne samo zaradi izdelkov in ljubezni ter spoštovanja do narave temveč tudi ogromnega znanja in talenta ter prečudovitih izdelkov in inovativnosti, idej, zasluži vse pohvale.«

»Jožef ponosni smo nate, tvoje znanje, ustvarjalnost, voljo, nasmeh. Vse je čudovito, za nas si mojster in lepo je videti postopke izdelave, ta trud, smisel, to ljubezen do lesa, ki si jo nam približal, ta čudoviti vonj lesa. In hvala, ker nas osrečuješ in nam izpolnjuješ želje s svojimi mojstrovinami. In le tako naprej potrebujemo ljudi, ki delajo s srcem in samoučenjem, ki razvijajo svoje talente. Morda se v podobni zgodbi najde še kdo in naj njegov talent ne bo speč, naj ga razvija, osrečuje. Jožef ti pa si naš mojster.«

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki