fbpx
E-UTRIP
(Foto: PIK Kočevje)
Aktualno Gospodarstvo Iz naših šol Kočevje Novice

KUBO robotika, projekt PIK Kočevje, osvaja Slovenijo!

»Včeraj smo bili Podjetniški inkubator Kočevje gosti oddaje Prava ideja z uvajanjem KUBO robotkanja v prvo triado osnovnih šol (brez kakršnegakoli spreminjanja učnih načrtov),« so zapisali na družabnem omrežju Facebook. Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje, je namreč v torek, 6. 10., v že omenjeni oddaji z navdušenjem pripovedoval o novem projektu, ki dobiva vseslovenske razsežnosti.

Kaj je KUBO robotkanje?

KUBO robotkanje, kot so ga poimenovali v inkubatorju, je projekt, ki ga uvajajo v prvo triado osnovnih šol, s pomočjo katerega bodo otroci pridobili prva osnovna znanja programiranja, ki bo v prihodnosti predstavljal eno izmed temeljnih področij uspešnega razvoja. »Želimo jih pripraviti na njihovo prihodnost,« pravi Marko Stijepič ter pojasnjuje, da »gre za zelo zabavno orodje, ki ga učitelji samostojno, brez kakršnegakoli znanja robotike, uporabljajo pri pouku. Otroci pri tem zelo uživajo, učitelji pa dobijo eno popestritev samega pouka.”

Marko pravi, da so uspešno izobrazili že 150 učiteljev, ob tem glavno vlogo igrata Jernej Kalan in Adem Ibrahimovič, ki znanje uspešno predajata naprej. Zanimanje za tovrstno tematiko je izjemno, tako med učitelji kot otroki. Iz Osnovne šole Zbora odposlancev poročajo, da je zanimanje po tem predmetu med otroki tolikšno, da so morali organizirati več skupin ter vsaki določiti le izbrane termine, ko se bodo lahko spoznali z osnovami robotike. V naslednjih mesecih v PIK Kočevje načrtujejo še več izobraževanj, tako bo število šol, ki bodo v učni proces vnesle tudi kubo robotiko intenzivno naraslo.

»Uvajanje robotike v šole je prepoznala tudi evropska komisija kot enega boljših praks v Evropi. Gre skladno z iniciativo Evropske komisije, s katero želijo pripraviti mlade na trg dela in seveda povečati konkurenčnost evropskega gospodarstva na globalni ravni,« dodaja Marko Stijepič. Vsekakor odlično izhodišče in predvsem usmeritev v pravo smer.

Celoten pogovor Marka Stijepiča si lahko ogledate na tej povezavi (v 15. minuti).

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki