fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje

Še več vlakov na kočevski progi

Januarja 2021 so po več kot pol stoletja med Ljubljano in Kočevjem znova zapeljali potniški vlaki. Vlaki so kot najbolj trajnosten, okolju prijazen način prevoza na tej progi dobro sprejeti. Dodana vrednost, ki je zagotovo privlačna tudi za potnike na kočevski progi, je večja kvaliteta prevozov, ki jo v veliki meri omogočajo Slovenske železnice z novimi sodobnimi vlaki. SŽ – Potniški promet želi ponudbo še dodatno približati željam in potrebam ljudi in tako od 15. oktobra po kočevski progi vozi še nekaj dodatnih vlakov.

Na progi Ljubljana-Kočevje je po prejšnjem voznem redu vozilo med delavniki 20 vlakov, ob sobotah 8 vlakov, ter ob nedeljah 7 vlakov. Od 15. oktobra pa so dodane vožnje še treh dopoldanskih vlakov med Kočevjem in Grosupljem z zvezo proti Ljubljani, ena direktna vožnja vlaka med Kočevjem in Ljubljano, ter dva vlaka iz Grosuplja proti Kočevju, z zvezo iz Ljubljane.

Število potnikov raste

Odzivi potnikov, ki se vozijo na kočevski progi so zelo pozitivni. Od vzpostavitve prometa v letu 2021, ki je bilo zaradi ukrepov vezanih na omejitev pandemije Covid-19 za uvajanje novih potovalnih navad manj hvaležno, se je z vlaki prepeljalo več kot 99.000 potnikov, v letošnjem letu pa se je do avgusta prepeljalo več kot 60.000 potnikov. Z novo dodatno ponudbo vlakovnih povezav in z dodatnimi ugodnostmi, ki jih bodo Slovenske železnice razvijale v povezavi z lokalnimi skupnostmi in turističnimi društvi se pričakuje, da bo rastlo tudi število potnikov, ki se bodo po kočevski progi peljali iz turističnih, prostočasnih razlogov (kolesarjenje, izleti, pohodništvo, kulinarika). Tudi zaradi vse višjih stroškov cestnega prevoza z avtomobili postaja vlak vedno bolj popularna in ekonomična izbira. Okoljsko ozaveščanje in zavedanje, da je vlak ena najbolj prijaznih oblik javnega prevoza, je vedno večje.

Ugodne cene vozovnic

Ugodne cene vozovnic za potovanja z vlaki zagotovo predstavljajo še dodatno prednost in vreden razmislek, da potnik vsaj del poti opravi z okolju prijaznim javnim prevozom. Če pogledamo še možnost izkoristka časa potovanja med potjo, ali za počitek ali za branje, brskanje po spletu, telefoniranje … je pot z vlakom lahko zelo dobra izbira. Predvsem na relacijah, ki so tudi časovno zelo konkurenčne cestnemu prevozu. Vsakodnevna potovanja z vlaki so še toliko bolj ugodna z abonentskimi vozovnicami, ko npr. za letno vozovnico plačate samo 8 mesečnih vozovnic.

Ugodna so tudi potovanja v evropska mesta. Slovenija je po železnici povezana z vsemi večjimi evropskimi mesti, tudi z nizko cenovnimi ponudbami, že od 8 evrov naprej. Če omenimo samo nekatere: za potovanja potnikov npr. iz Ljubljane v Trst so na voljo vozovnice že od 8 evrov, v Zagreb, Opatijo ali Reko lahko potujete že za 9 evrov, v Pulj za 19 evrov, v Split ali Šibenik že za 29 evrov, v Budimpešto že od 15 evrov, na Dunaj že od 24,90 evrov, v Gradec (Graz) že od 17,90 evrov. Iz kateregakoli mesta v Sloveniji lahko potnik potuje v katero koli mesto v Nemčiji že od 27,90 evrov itd.

Še več novih vlakov

Številni novi vlaki so pomemben korak v modernizaciji javnega potniškega prometa Slovenskih železnic. Na slovenskih tirih je 52 novih vlakov, Slovenske železnice pa načrtujejo nakup še dodatnih 20. Vsi novi vlaki nudijo več prostora za kolesa, wi-fi, vtičnice za polnjene elektronskih naprav … Velik poudarek se daje tudi digitalizaciji prodajnih kanalov, integraciji javnega prevoza in mikromobilnosti. Na večjih železniških postajah oz. postajališčih je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, kolesarnice in parkirišča za kolesa.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki