fbpx
E-UTRIP
FOTO: Floating Island.
Aktualno Narava & zdravje Oglaševanje Zdravje

FLOATING TERAPIJA: Z lebdenjem do celostne fizične, umske in psihične sprostitve

Že ob vstopu v prostore Floating Island_Ljubljana začutim nekakšno pomiritev in nadvse prijetno energijo. Četudi (na žalost) obiski podobnih storitev pri meni niso ravno najbolj pogosti, me občutek nekakšnega nelagodja ali strahu pred neznanim mine v hipu, ko me prevzamejo prijeten ambient, čistost, preprostost in domačnost. Komaj čakam, da preizkusim meni sicer zelo neznan način sproščanja in regeneracije – floating terapijo. Sprejme me ena izmed štirih partnerjev, ki stojijo za zgodbo Floating Islanda že od leta 2019 in me s prijaznostjo in toplino pospremi do sobe, ki me še dodatno objame. Mir, tišina, toplota in toplina mi zagotavljajo nadvse intimno, varno in prijetno izkušnjo, ki se jo že zelo veselim. Gre za »floatanje«.

Odločila sem se, da za prvič izberem 30-minutno terapijo, saj se mi – glede na neprestano vsakodnevno hitenje – še to zdi kar veliko. No, seveda mi je bilo kmalu žal, da se nisem odločila za enkrat več, morda celo dvakrat. Seveda se mi je dozdevalo, da bo izkušnja nadvse prijetna, ampak sem jo očitno vseeno še nekoliko podcenjevala. Občutek je bil neverjeten in zdelo se mi je, da nisem bila še nikoli (ali pa ne vsaj že zelo dolgo) tako sproščena, umirjena in spočita.

Po terapiji se z Branko, eno izmed ustanoviteljic Floating Islanda ob skodelici domačega čaja v preddverju pogovarjava o izvoru, začetkih in koristih floating terapije, ki je v Sloveniji še precej nepoznana. A po krivici.

Floating Island je studio v Ljubljani, ki se ukvarja s ponujanjem storitev floating terapij. Gre za terapijo lebdenja v slanici z visoko vsebnostjo mineralno bogate Epsom soli, jedro floating terapije pa je odsotnost dražljajev, torej, ni svetlobe, ni zvoka in ni občutka gravitacije, kar predstavlja najbolj idealno okolje za celostno sprostitev fizičnega telesa, regeneracije telesnih struktur, umskega počitka, meditacije oziroma poglobljenega stanja koncentracije, miru in vsesplošne relaksacije.

Epsom sol je tako imenovana grenka sol, magnezijev sulfat tetrahidrat. Magnezij, ki se absorbira v telo skozi kožo, deluje kot mišični relaksant, izboljša spanec, deluje kot detoksifikant telesa, regenerira povrhnico, lasje so po lebdenju bolj sijoči, nohti pa čvrstejši, lahko zmanjšuje otekanje tkiv, ugodno vpliva na živčni sistem, izboljša krvni obtok,..itd

Sprva za odpravljanje posttravmatskega stresa pri vojakih
Floating je sicer popularna metoda sproščanja in regeneracije, sploh v Ameriki, kjer je bil tudi razvit v 50-ih letih prejšnjega stoletja za zdravljenje oziroma v namene raziskav o posttravmatskem stresu pri vojakih. Na podlagi teh so nevroznanstveniki ugotovili, da je okolje senzorične deprivacije, kjer ni čutnih dražljajev, najbolj idealno okolje za celostno sprostitev in regeneracijo. »Ta metoda oziroma ideja je torej pravzaprav že precej stara, z njo smo se v podjetju spoznali preden smo jo ponudili trgu. Smo veliki ljubitelji »floatanja« že leta. In res nas veseli, da smo se odločili za ta korak, torej za odprtje Floating Islanda, saj so vsi, ki nas obiščejo, nad terapijo izjemno navdušeni, kar pove tudi njihova govorica telesa, obraz in razpoloženje po terapiji. Če bi naredili denimo fotografije pred in po terapiji, bi dobro videli spremembo obraznih struktur. Mi temu rečemo kar »post flow glow«,« pove sogovornica.

FOTO: Floating Island.

Floating terapija ena izmed redkih, ki je primerna praktično za vse

»Imamo zelo širok spekter strank. Recimo, na presenečenje mnogih je floating terapija zelo priporočljiva za nosečnice, predvsem zaradi dodatnega vnosa magnezija, povezovanja z otrokom ter lajšanja bolečin v spodnjem križnem predelu. Terapija je primerna tudi za ljudi, ki jih pestijo kronične bolečine, nespečnost, izgorelost ter osebam, ki okrevajo po poškodbah. Floating se je izkazal kot odlična podpora pri kombinaciji z fizioterapijo oz. ostalimi manualnimi tehnikami.“povejo v Floating Islandu in dodajo, da k njim pogosto prihajajo tudi mnogi tako imenovani »visokostorilni« ljudje, ljudje, ki opravljajo umsko zahtevna dela ali so podvrženi visokemu stresu. Lebdenje je primerno tudi za ljudi ki so telesno zelo obremenjeni, recimo športniki, tako profesionalni kot rekreativni. Slednjim se floating terapija priporoča po tekmah in napornih treningih, saj pozitivno vpliva na sproščanje mišic in regeneracijo telesnih struktur. Koristna je tudi kot del priprav na tekmovanja, saj je vizualizacija v floating komori zelo enostavna oziroma olajšana. No, iz tega vidika je floating terapija koristna tudi za vse, ki jih čaka nek bolj stresen dogodek oziroma izziv, kot je denimo pomemben izpit, sestanek, zagovor diplome, magistrske naloge in podobno. Okolje z omejenim dotokom čutnih signalov je tudi za umetnike in kreativce idealno za dostopanje do novih idej in uvidov. »Imamo tudi stranke, z visoko stopnjo senzibilnosti, ki poročajo o pozitivnih vplivih na globoko umiritev in celostni počitek oz. umik vase.“ še dodajo.

S floatingom nad izgorelostjo

Floating je idealen za ljudi, ki imajo težave s stresom ali z izgorelostjo. Namreč, zanimiv je podatek, da so – na podlagi regeneracije celotnega sistema oziroma strukture telesa – ugotovili, da je ena ura floatinga lahko enakovredna približno štirim uram spanca. Telo s tem ponovno začne dobivati informacije, da ni v nevarnosti in se posledično – kar je prav tako dokazano, da se dogaja pri floatingu – znižuje tudi stresni hormon kortizol, kar še dodatno povrne moč telesu. No, pa sem si lahko odgovorila na vprašanje, zakaj se mi zdi, da še nikoli v življenju nisem bila tako spočita.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki