fbpx
E-UTRIP
Featured Narava & zdravje Novice

Otroci letos zbolevajo z zamudo!

Letos so respiratorne bolezni pri otrocih prišle z nekajmesečno zakasnitvijo, saj so bili otroci v glavni sezoni teh obolenj doma. Od meseca marca, ko so se ukrepi začeli rahljati, pa otroci ponovno bolj obolevajo.V novomeški bolnišnici so na Oddelku za pediatrijo do 7.6. obravnavali 562 otrok, a to so le obravnave hospitaliziranih otrok. V obdobju strogih protikoronskih ukrepov, ko so bili otroci doma, so obravnavali bistveno manj otrok, tako ambulantnih kot hospitaliziranih.

Otroci imajo pravico do pediatra na urgentnem centru

Dolenjska regija na žalost nima pediatričnega urgentnega centra, za kar si novomeška bolnišnica prizadeva že leta. Želijo si, da bi se obravnava otrok iz Dolenjske izboljšala, v smislu, da bi imeli pediatra na urgenci, ki bi bil na voljo ves čas, 365 dni na leto. “Želimo si, da bi se pediatri iz vseh področij oz. zdravstvenih domov, ki jih zajema naš UC, vključili v delo na pediatričnem UC-ju, saj imajo otroci do tega absolutno pravico,” pravi Pavlinova. Trenutno pa bolni otroci pridejo neposredno na Oddelek, kjer jih pred samo obravnavo testirajo s hitrim testom – tudi spremljevalca. Se pa občasno starši nad tem tudi pritožujejo in hitri test odklanjajo, zato pospešeno poteka nabava hitrih testov iz sline, ki velja za manj neprijetnega.

Prostorska stiska, preobremenjen kader?

Na Oddelku poskušajo glede na obstoječe prostorske pogoje ločevati nalezljive bolne otroke od ostalih hospitaliziranih otrok. Strogo pa seveda ločujejo Covid bolnike. “Tudi ostale nalezljive bolne otroke poskušamo nameščati po enega v bolniško sobo. V primeru polnega oddelka nameščamo v eno sobo po 2 otroka s podobno simptomatiko, seveda po predhodni izključitvi okužbe COVID19,” pojasni. Se pa bolj srečujejo s problemom obremenjenosti tako med pediatri kot negovalnim kadrom. Kader je večino leta močno obremenjen, saj pediatri delajo na več deloviščih hkrati. Tako dežurni pediater ob vikendih in praznikih dela na Oddelku za pediatrijo, kjer ležijo bolni, operirani in poškodovani otroci, v sprejemni ambulanti, kamor prihajajo bolni otroci z napotnicami iz zdravstvenega doma, na porodniškem oddelku, kjer ležijo novorojenčki, ki potrebujejo vso potrebno oskrbo, na neonatalnem oddelku, kjer ležijo bolni novorojenčki. Poleg vseh naštetih področij pa mora dežurni pediater opravljati še hitre preglede bolnih otrok, ker je ponoči, čez vikende in praznike novomeški zdravstveni dom zaprt, na Urgentnem centru pa pediatra ni. Ne samo pediatri, ampak tudi negovalni kader pokriva hkrati več delovišč. Med drugimi se pojavljajo bolniške, porodniške in druge odsotnosti med zaposlenimi, kar predstavlja še dodatno težavo. Negovalni kader je med drugimi tudi med epidemijo pomagal na covid oddelku in po potrebi tudi na drugih bolnišničnih oddelkih.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki