fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina

Pokopani na hrvaški zemlji

V Plešcah, obmejnem kraju ob reki Čabranki, so italijanski vojaki v veliki Roški ofenzivi, 4. avgusta leta 1942, ustrelili deset talcev, Slovencev, iz Črnega Potoka, druge domačine pa so skupaj s številnimi prebivalci doline Kolpe in Čabranke – tudi Hrvati – odpeljali v koncentracijsko taborišče na Rab.

V spomin na ta tragični dogodek pred 80 leti sta borčevski organizaciji Kočevja in hrvaškega Čabra ob obnovitvi spomenika v Plešcah pripravili spominsko slovesnost, katere se je udeležilo okoli dvesto domačinov in svojcev pobitih.

Ob krajšem kulturnem programu, ki ga je pripravila pevska skupina Binklarji ter pozdravnima nagovoroma predstavnikov obeh borčevskih organizacij, je kočevski župan zgodovinsko osvetlil tiste čase, ko so bili ti kraji obsojeni na izgon ljudi in uničevanje premoženja. »Naši fantje so bili pokopani na hrvaški strani. Takrat pač ni bilo državne meje. Upam, da nas zdajšnja ne bo ločila še dolgo, zgodovina pa marsikaj naučila,« se nadeja Dušan Zamida, član borčevske organizacije Kočevje.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki