fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Novice

Kmalu bo priskakljal velikonočni zajček

Še malo in največji in najpomembnejši krščanski praznik bo tu. Da, govora je o veliki noči, ki bo letos glavno vlogo zasedala v nedeljo, 4. aprila.

Na ta dan obeležujemo vstajenje Jezusa Kristusa, a to še ne pomeni, da se praznik praznuje zgolj tega dne, temveč gre v osnovi za daljše praznovanje. Mnogi se namreč 40 dni pred veliko nočjo, ko katoličani praznujejo pepelnico, že tradicionalno postijo, ta čas pa je namenjen razmisleku in obžalovanju vsega, kar smo storili slabega. Vmes se zvrsti tudi več pomembnejših dni,

Kakšna je simbolika tradicionalnih velikonočnih jedi?

V soboto pred veliko nočjo katoličani v cerkev v takšnih in drugačnih košarah prinesejo velikonočne dobrote, ki jih okrasijo s pisanimi prti ali cvetjem. Med tovrstnimi jedmi se v košarah znajdejo pirhi, hren, potica, jajca, kruh in druge dobrote, ki predstavljajo simboliko krščanskega praznika.

Kaj točno pomenijo, predstavljamo v nadaljevanju.

RDEČI PIRHI: simbolizirajo kapljo Kristusove krvi,
HREN: simbol žeblja, s katerim so Kristusa pribili na križ,
POTICA: simbolizira Kristusovo trnovo krono,
JAJCA: simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje,
KRUH: predstavlja življenje,
CVETJE: simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih,
POMARANČA: simbol za pijačo, ki so jo ponudili Kristusu pred smrtjo (v resnici je šlo za gobo, namočeno v kis).


Velika noč postaja vedno bolj skomercializiran praznik

Poleg religiozne pomembnosti veliko noč zaznamuje tudi njena komercialna stran. Še posebej priljubljena je med družinami z majhnimi otroki, saj se slednji na ta dan zelo radi posladkajo z večjimi ali manjšimi čokoladnimi velikonočnimi zajčki, ponekod pa »priskakljajo« tudi zajčki, seveda »nevidni«, ki za seboj otrokom pustijo darilca. Le-ta se lahko znajdejo na vejah dreves, za grmovji, cvetjem ali drugod tako ali drugače skrita, otroci pa jih z neizmernim veseljem in pričakovanjem iščejo in pobirajo.

Simbolika zajčka še ni popolnoma pojasnjena, a vendar obstaja zgodba, ki deloma pojasnjuje razlog njegovega obstoja. Zgodba pripoveduje o revni materi, ki je svojim otrokom na vrtu zakopala pirhe in jim razglasila, da jih na vrtu čaka presenečenje. Razigrani otroci so hitro stekli na vrt in zagledali zajčka, ki se je povsem po naključju znašel tam. Zelo so se ga razveselili in mislili, da je on tisto presenečenje, o katerem je govorila mama. Druga teorija pa pravi, da zajček zaradi velikega števila potomcev predstavlja simbol plodnosti in novega življenja.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki