fbpx
E-UTRIP
Poiščite senco in osvežitev.
Aktualno Narava & zdravje Novice Vreme

Teden rekordov, ki se bodo nadaljevali

Evropa in posledično Slovenija sta v primežu visokih temperatur. Jutro je danes še prijetno hladno, kmalu pa bo dodatno težo vročini prinesla še sopara. V soboto popoldne imejte v mislih možen nastanek posameznih krajevnih neviht.

Poiščite senco, zastrite zavese in rolete in poskrbite, da vročina ne vdira v vaš dom. Prostore zračite zgodaj zjutraj in v poznih večernih urah. Uživajte zadostne količine vode in lahko hrano, ter nosite lahka, zračna oblačila.

V vročini se izogibajte športni aktivnosti. FOTO: Unsplah.

Če je le možno, se izogibajte hoji po soncu in delu v najhujši vročini. Opozorilo še posebej velja za starejše in otroke, njihova telesa se namreč hitreje pregrejejo.

Značilna in opazna znaka pregretja telesa sta motnja zavesti in hitro, plitko dihanje, posledice pa v najhujših primerih odpovedi srčnožilnega sistema, možganov, jeter ali ledvic, opozarjajo zdravstveni delavci.

Sončarica se lahko pokaže tudi dneve po izpostavljenosti soncu. FOTO: Pexels.

Pozor med vožnjo

Vročinske obremenitve ne smemo zanemariti tudi med vožnjo, sploh kadar smo na daljši poti. Vozniki naj pred vožnjo preverijo delovanje klimatske naprave in razmere na cestah ter naj si za pot zagotovijo dovolj vode. Pred potjo naj načrtujejo več krajših postankov, v parkiranem vozilu pa naj ne puščajo nikogar. Hitri skoki po opravkih, medtem ko otrok čaka v avtu, so lahko usodni.  

Pozor! V roku ene ure temperatura v potniški kabini avtomobila, parkiranega na soncu, pri temperaturi zraka 35 stopinj Celzija in več v povprečju doseže 47 stopinj Celzija. 

Škoda na pridelkih

Kot kažejo napovedi, večjih padavin ni pričakovati. Zemlja je suha, v državi pa je razglašena tudi požarna nevarnost. Kako dobrodošel bi bil sedaj dež, vedo na Krasu, ki je ujet v ognjenih zubljih.

Vremenoslovci te dni omenjajo pozitivno povratno zanko. Močno izsušena zemlja ni samo posledica manka padavin ampak nastanek padavin tudi preprečuje.

Suha zemlja terja svoj davek tudi na pridelkih, štirje dnevi s temperaturo nad 35 stopinj zmanjšajo pridelek za petino, če takšne temperature vztrajajo osem dni, pa se lahko pridelek zmanjša tudi za več kot polovico, zgovorno kažejo podatki Arsa.

PREBERITE ŠE:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki