fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina

Kar prestol odloči, se na kamnu razglasi, na gavgah pa izvrši …

Kostelski grajski kompleks je od prejšnje sobote še atraktivnejši. Na premišljeno izbrano mesto smo s posebnim namenom postavili mogočen lesen prestol, ki bo gostom zagotovil izviren in nepozaben fotospomin na njihov obisk gradu Kostel.

Gavge.

Umetnik in restavrator Roman Zupančič je idejo in naročilo Zavoda za kulturo in turizem Kostel umetelno spremenil v 300-kilogramski prestol iz hrastovega lesa in ga postavil na leseni podest, malo nižje od cerkvice Svetih treh kraljev. Tako bo fotografski objektiv poleg osebe na prestolu z lahkoto ujel tudi cerkvico, obzidje in velik del gradu, kar bo unikaten spomin na kostelski grad.

Roman Zupančič je realiziral tudi naročilo Turistično-športnega društva Kostel in na kostelskem »gavgenplacu« postavil nove gavge – vislice. Čeprav najstarejša ohranjena listina iz leta 1336, ki prvič omenja grad Kostel, dokazuje, da je grad že takrat imel pravico do izvrševanja sodne oblasti, bodo nove gavge seveda služile samo kot spomin na kruto zgodovinsko dejstvo.

Tako so danes kostelske gavge, prestol in razglasni kamen bogato vsebinsko in fotografsko doživetje že na poti do gradu.

Prijazno vabljeni – kdor na kostelskem prestolu posedi, ga sreča doleti.

Zavod za kulturo in turizem Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki