fbpx
E-UTRIP
Brez kategorije Narava & zdravje Novice Zdravje

Precepljeni do 15. junija? Kacin: Večina cepilnih centrov je tega sposobna, nekateri pa žal ne

Včeraj je bilo opravljenih 4.750 PCR testov in 24.855 hitrih antigenskih testov.
Potrdili so 929 okužb (kar je 19,6 %)
V bolnišnici se zdravi 560 pacientov, kar je 24 manj kot včeraj.

Danes živeča generacije tovrstne epidemije, celo pandemije, še ni doživela

Državni sekretar Jelko Kacin je na današnji vladni tiskovni konferenci najprej pozval vse, ki še odlašajo s cepljenjem, naj to čim prej storijo. “Ne odlašajte z odločitvijo, cepite se! S hitrejšim cepljenjem želimo zagotoviti bolj varno in bolj kvalitetno poletje.”

Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši korak k večji normalnosti.

Pfizer daleč najbolj dobavljiv

Najbolj stabilna, redna in tudi vse večja je dobava cepiva Pfizer. “Vsak teden bo prihajalo po 50.000 odmerkov tega cepiva, v juniju celo po 100.000 odmerkov tedensko.”

V maju bomo tako dobili več kot 300.000 odmerkov Pfizerja, od katerih bo več kot polovica namenjena cepljenju s prvim odmerkom, ostalo pa bo namenjeno vsem, ki so se s prvim odmerkom že cepili, torej za drugi odmerek.

Previdnost z odmerki AstraZenece

Kacin je “pojamral”, da proizvajalci cepiva AstraZeneca ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti, kljub vsem zapletom pa so izkušnje cepljenih s tem cepivom dobre. Zagotavlja najdaljšo – kar 9-mesečno – in po prvem odmerku najmočnejšo zaščito. Problem pa je, kot pravi Kacin, v obveščanju oziroma v potrjevanju dobavljivosti. “Nimamo dolgoročno potrjenih količin AstraZenece, le za dva tedna vnaprej vemo, koliko odmerkov lahko pričakujemo. Zato z razpoložljivimi količinami skrbno gospodarimo, da imamo dovolj cepiva za drugi odmerek, če bi prišlo do motenj dobav.”

Tudi Moderna in Jansen bolj “radodarna”

“Ta cepiva vsak teden dobivamo po dogovoru. Tako lažje razporejamo količine po cepilnih centrih,” Za cepivo Jansen je značilno, da za zaščito potrebujemo zgolj en odmerek. Prvi so ga dobili slovenski olimppijci in “odziv je dober,” pravi Kacin.

Do danes je že potrjenih najmanj 450.000 odmerkov vseh cepiv za mesec maj.

Precepljeni do 15. junija?

Na govorice, ki se pojavljajo s strani državnega vrha, da naj bi zadostno precepljenost dosegli že do sredine junija pa Kacin: “Ja, velika večina cepilnih centrov je za to dobro organizirana, nekateri pa žal še ne,” pravi Kacin in miri, da je prav temu namenjena nova programska aplikacija, kjer bo jasno vidno, kdo še ni bil povabljen oziroma kdo je bil “spregledan”.

Ali se bodo (končno) začeli zgledovati po kočevskem pristopu?

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki