fbpx
E-UTRIP
Foto: Facebook ZD Kočevje
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Bo cepljenje proti Covidu-19 obvezno?

Trenutno je v Sloveniji z vsaj prvim odmerkom cepljenih že več kot 308.000 ljudi, Jugovzhodna regija je na 9. mestu (od 12-ih, kar ni ravno vzpodbudno), kljub temu pa iz ZD Kočevje sporočajo, da je cepljenih že okoli 5.000 oseb, kar je za naše mesto res vzpodbudno. Seveda je zaenkrat cepljenje proti Covidu-19 povsem prostovoljno (in brezplačno), pa se je včeraj v medijih razvnela debata, ali bi cepljenje proti Covidu-19 lahko postalo obvezno.

Trenutno je tako s prvim kot z drugim odmerkom cepljenih več žensk, kot moških.

Največji delež cepljenih glede na število prebivalcev v regiji ima Goriška, kjer je z že drugim odmerkom cepljenih že skoraj 8.000 ljudi, kar pomeni skoraj 7 odstotkov prebivalcev. Jugozahodna regija, kamor spadajo tudi Kočevje, Ribnica in Kostel, je trenutno na 9. mestu, kar pomeni, da imajo manjši delež cepljenih z drugim odmerkom le še tri regije, in sicer Savinjska, Primorsko-notranjska in Obalno-kraška. V naši regiji je tako z drugim odmerkom cepljenih 7.227 ljudi, kar pomeni točno 5 odstotkov.

Največ je cepljenih v skupini 80 do 84 let.

AstraZeneca je varno cepivo

Po ponovni analizi cepiva AstraZenece je Evropska agencija za zdravila (EMA) v sredo presodila, da bodo krvne strdke uvrstili med “zelo redke” stranske učinke cepiva proti Covidu-19, AstraZeneca.

Doslej se je večina primerov zgodila pri ženskah, mlajših od 60 let, a pri EMA vseeno poudarjajo, da spol in starost ne moreta veljati za posebna dejavnika tveganja.

Na področju evropskega gospodarskega območja in Združenega kraljestva je bilo s cepivom AstraZenece cepljenih okoli 34 milijonov ljudi. Ema na podlagi vseh podatkov zaključuje, da gre za zelo redek stranski učinek cepiva, zato so koristi cepljenja še zmerja večje od tveganj.

Na sredini tiskovni konferenci Vlade RS je minister za zdravje g. Janez Poklukar povedal, da je pojavnost krvnega strdka pri cepivu AstraZenece le eden na milijon, v Sloveniji takega primera zaenkrat ni bilo.

Prihaja Johnson & Johnson!

Predvidoma v sredini aprila bo prva pošiljka cepiva proti Covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson s 7.050-imi odmerki v Sloveniji. Slednje je četrto odobreno cepivo (poleg AstraZenece, Moderne in Pfizerjevega cepiva) v Evropski uniji.

Slovenija včeraj: 5198 PCR testov, 1279 pozitivnih (skoraj četrtina). Hospitaliziranih je 618 oseb, od tega 139 na intenzivni negi, trije ljudje so umrli. Sedemdnevno povprečje je 932, kar je pod mejo za rdečo fazo.

BO CEPLJENJE OBVEZNO?

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da obvezno cepljenje otrok, kot ga izvajajo na Češkem, ne krši nobene izmed pravic posameznika, je sprožila ogromno polemik o temu, ali bi se lahko države svobodno in same odločale ter posledično uzakonile tudi glede cepljenja državljanov proti Covidu-19. Namreč, kot so dejali s prej omenjenega sodišča, je obvezno cepljenje potrebno v demokratičnih družbah.

Necepljeni otroci se pri nas sicer ne bodo mogli vpisati v javne vrtce, kar je v Sloveniji v veljavi že nekaj mesecev. A stroka opozarja:

“Razlika je, ali govorimo o obveznem ali prisilnem cepljenju”

“Pri nas je cepljenje obvezno, kar pomeni, da v kolikor starši svojih otrok z obveznimi cepivi ne cepijo, morajo bodisi plačati globo, bodisi jih ne morejo vpisati v organizirano predšolsko vzgojo,” je za 24ur.com razložil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. “Glede na to, da gre pri covidu za cepljenje odraslih in ne otrok, ima država manjše pravice kot takrat, ko se govori o cepljenju otrok.”

Ampak…

… Kovačič Mlinar pravi, da “pri cepljenju ne gre le za to, da zavarujemo sebe, ampak tudi za to, da zavarujemo druge,” in dodaja, da: “nevarnejša ko je neka bolezen, večje pristojnosti pri takšnih odločitvah imajo države.” Torej, korona je nevarna bolezen. Precej nevarna bolezen, vsaj za večino. Torej, države imajo veliko pristojnost. Torej, države lahko določijo “kazen” za necepljene?

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki