fbpx
E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Zlivanje gnojevke s strani Farme Ihan bo ustrezneje nadzorovano

V novembru 2020 smo poročali o spornem raztrosu ogromnih količin gnojnice po kmetijskih zemljiščih, ki je bilo opravljeno iz strani Prašičje farme Ihan v Klinji vasi, kar je povzročalo neprijeten smrad okoliškim prebivalcem, predvsem pa je bilo to dejanje okoljsko sporno (v tem prispevku). V tistem času prav tako raztros gnojnice ni bil dovoljen, kar je bilo tudi zakonsko prepovedano. Od 1. marca letošnjega leta pa je le-to ponovno dovoljeno, zato je le vprašanje časa, kdaj bo gnojevka ponovno »krasila« kmetijska zemljišča.

Sestala se je posebna skupina

Zaradi vsakoletnih težav in nejevolje zaradi raztrosa gnojnice Farme Ihan, se je tako na pobudo Občine Kočevje oblikovala posebna mešana skupina za raztros gnojnice, ki se je 18, februarja tudi prvič sestala. V skupini sodeluje predstavnik občinskega sveta podžupan Gregor Košir, dva predstavnika  vaških skupnosti Željne in Klinja vas Janko Car in Jani Kirn ter strokovnjak s področja agroživilske stroke Jerko Babič.  

Vsi se strinjajo, da je raztros gnojiva po kmetijskih površinah eden pomembnejših delov kmetijske proizvodnje za pridelavo hrane. Vendar pa je tudi ključno, da le-to poteka v skladu z vsemi standardi in da je obenem tudi javnost o tem ustrezno obveščena. Skupina si tako prizadeva povrniti zaupanje javnosti v kmetijsko dejavnost na Kočevskem, kar bo skrbela s transparentno izmenjavo informacij in vršenjem ustreznega nadzora.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki