fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina

Farma Ihan v Klinji vasi postavljena na laž, grozi jim izguba najemne pogodbe kmetijskih zemljišč

Včeraj smo poročali o spornem dogajanju v Klinji vasi, ki se je zgodilo v petek prejšnji teden (v tem prispevku). Prašičja farma Ihan je namreč na zelene površine nanašala ogromne količine gnojevke, ki je poleg tega, da kazi podobo in povzroča smrad okoliškim prebivalcem, tudi okoljsko sporna.

Zadeve pa se vendarle premikajo. V petek je podjetje prejelo številne pritožbe o njihove dejanju s strani domačinov, pristojnih inšpektoratov in ostalih inštitucij. A vendar so dejanje zanikali, češ da na površine ne zlivajo gnojevke in da nimajo odločbe inšpektorja. Izkazalo se je, da njihove trditve niso resnične, saj je televizijska hiša RTV slovenija uspešno pridobila poročilo pristojnega kmetijskega inšpektorata. V Odločbi je jasno navedeno, da je od 15. 11. 2020 do 1. 3. 2021 prepovedano razvažanje in gnojenje z gnojevko. Podjetje je torej o tem bilo pravočasno obveščeno in bi moralo prepoved upoštevati. A ga niso, zato so prejeli ustno opozorilo s strani inšpektorja, ki ga očitno prav tako niso upoštevali.

“Kljub temu se je ta razvoz dogajal, cel petek popoldne in zvečer ter ponoči pod reflektorji, kar tudi kaže na nekorektno dejanje,« pravi Tina Kotnik, domačini pa dodajajo, da ne nasprotujejo delovanju farme, vendar pa si želijo, da dejavnost opravljajo v skladu z zakonodajo.

Svoje mnenje je povedal tudi krasoslovec Mitja Prelovšek, ki pravi, da gre tu za namerno početje, ki je na tej farmi stalnica že desetletja. »Gre za farmo, ki je povzročila izginotje človeške ribice v 70. letih, v 80. letih je zlivala gnojevko v vodno jamo pri Klinji vasi, tekla je neprestano 5 litrov na sekundo. Leta 2015 pa smo opazili, da gnojevko v vodno jamo ponovno izlivajo, leta 2016 smo podobno početje tudi posneli. To lahko kaže tudi na sistemsko korupcijo,” še doda.

Farmo Ihan so o spornem delovanju opozorili tudi iz Sklada kmetijskih zemljišč, ki je lastnik teh zemljišč, ter ga opozorili, da mora spoštovati predpise o gnojenju, sicer lahko to privede do prekinitve najemne pogodbe.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki