fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

»Povezani, tudi ko smo ločeni«

Na Osnovni šoli Ob Rinži že nekaj let negujemo prijateljske vezi s partnersko šolo Zmaj Jova Jovanović iz Rume v Srbiji.

V začetku prejšnjega šolskega leta je nekaj učencev in učenk ter spremljevalcev prišlo na nekajdnevni obisk v Kočevje. Gostje so pripravili pester kulturni program, z osnovnošolci z Rinže pa so se pomerili tudi v košarki in odbojki. Čeprav bi si tudi mi želeli obiskati Rumo, pa vse kaže, da srbskim prijateljem obiska v tem šolskem letu ne bomo mogli vrniti. Ker je ohranjanje vezi in dobrih odnosov v negotovih razmerah še toliko pomembnejše, smo le nekaj dni pred začetkom pouka na daljavo s srbskimi prijatelji organizirali druženje preko videoklica.

Poklicali smo jih preko Skype-a

S skupino učencev od sedmega do devetega razreda, šolsko pedagoginjo in ravnateljico smo preko Skypa poklicali vrstnike, učitelje in ravnateljico pobratene šole. Pogovor je potekal v zanimivi mešanici različnih južnoslovanskih jezikov. Učenke in učenci OŠ Ob Rinži so se urili v govorjenju in razumevanju srbščine in ostalih južnoslovanskih jezikov, srbski vrstniki pa so se svoje misli potrudili prevesti v slovenščino.

V Vojvodini, kjer leži mesto Ruma, živi precej slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so ustanovili številna slovenska kulturna društva. Tradicija ohranjanja slovenskega jezika, kulture in običajev je tako prisotna na vsakem koraku, slovensko pa se pri dopolnilnem pouku učijo tudi številni osnovnošolci tako slovenskih kot srbskih korenin.

»Pravzaprav smo si zelo podobni«

Na dobro uro trajajočem srečanju smo primerjali šolski vsakdan pri nas in njih, zbrane pa sta nagovorili tudi obe ravnateljici. Med drugim so srbski prijatelji povedali, kako imajo organiziran pouk v korona časih, katere tuje jezike se učijo in kakšno malico najraje jedo. Pouk so imeli takrat zaradi ukrepov tudi popoldan. Čeprav se nekateri predmeti na našem in njihovem urniku razlikujejo, saj imajo namesto slovenščine srbščino in se poleg angleščine ne učijo nemščine ampak francoščino, smo ugotovili, da smo si pravzaprav zelo podobni. Tako kot v Sloveniji imajo tudi v Srbiji učenci najraje odmore in druženje z vrstniki, svoje zgodbe in všečke pa pridno delijo na Instagramu.

Srbski učenke in učenci so slovenskim vrstnikom predstavili široko paleto vrednot njihove šole, ki so jih primerjali z vrednotami naše. Oblikovali so drevo vrednot, na katerega so razporedili predstavljene vrednote glede na to, ali so te vrednote prisotne tudi na OŠ Ob Rinži. Kmalu je bilo deblo vse polno vrednot, levi del krošnje, ki je predstavljal OŠ Zmaj, in desni del, ki je pripadal OŠ Ob Rinži, pa povsem prazna.

Na obeh šolah delujemo v duhu strpnosti, solidarnosti in sprejemanja

Ugotovili smo, da si kljub različnim jezikom, ki jih govorimo, državam, v katerih prebivamo, drugačnim navadam in običajem, delimo skupne temeljne vrednote. Ne glede na to, kaj je na našem urniku in kakšna kosila kuhajo šolske kuharice, katere programe uporabljamo, kako govorimo in katere praznike praznujemo, na obeh šolah delujemo v duhu strpnosti, solidarnosti in sprejemanja. Čeprav nas loči več kot 400 kilometrov, nas povezuje želja po odkrivanju, svobodi in sodelovanju.

Medkulturnost in vezi bomo tudi v naslednjih mesecih utrjevali preko dejavnosti na daljavo, nestrpno pa že čakamo na dan, ko bomo prijateljem iz Srbije lahko tudi v živo segli v roko in se sprehodili po ulicah njihovega domačega kraja.

Tinkara Hodnik, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki