fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Plantellini vrtnarski nasveti: Dom je, kjer so rastline

Več je zelenja v bivalnih prostorih, boljši je zrak, z ustrezno vlažnostjo in seveda videz. Niti ni nujno, da je tega veliko, le da je živo in zeleno. A s praktičnega vidika so velike lončnice bolj  uporabne in zaradi  nevsakdanjih oblik  nove, manj znane imajo prednost pri izbiri.

Listnate zelene velikanke

Figovec ali fikus je že mnoga leta priljubljena sobna lončnica,  tudi zato sedaj v ospredje prihajajo nove, manj znane vrste in sorte. Po že spoznanem fikusu z lirastimi listi sedaj doživlja slavo  Ficus longifolia z robustno rastjo in dolgimi, tankimi listi, podobnimi avstralskemu evkaliptusu. Velika rastlina bo naredila mogočen vtis v zaprtih prostorih in z veliko listne mase odlično prečistila zrak. Nega je dokaj enostavna: svetlo mesto s posredno svetlobo in primerna vlažnost z zalivanjem enkrat na teden in uspeh je zagotovljen.

Pogosto je spregledana velika sobna rastlina šeflera,  trdoživa lepotica, ki lahko zraste v čudovito sobno drevo. Enostavna za oskrbo nudi nekaj raznolikih barvnih možnosti, ki lahko dodajo  barvo naši domači rastlinski džungli. Dlanasto razdeljeni listi so lahko temno zeleni ali z belimi lisami, raste razvejano  ali če jo usmerjamo, lahko ozko in v višino. Najrajši ima posredno svetlobo, priporočljivo je redno obračanje, da zagotovimo enakomerno obraščanje z vseh strani. V zadnjem času je izredno priljubljena Scheflera arboricola, ki  ima velike dežnikaste, svetleče liste.

Tudi če ne cveti, je lepota listov vabljiva za oko. Prikupne so razne sorte kalatej Calathea s pokončno rastjo in barvno  poudarjenimi listnimi žilami. Listi kalatej sledijo dnevnemu ritmu. Tako se zjutraj razprejo, zvečer pa se ponovno zvijejo. Ker so to izrazito tropske rastline, ki rastejo  na obrobjih in pod drevesi,  jim je  pomembna indirektna svetloba ter zračna vlaga, da listi ostanejo lepi in sveži. V suhem zraku se konice in robovi začnejo sušiti. Posebno pozornost v zadnjem času zbuja  Calathea musaica ali Calathea network, ki ima medžilne prostore razdeljene v mini pravokotnike v različnih zelenih odtenkih.

Neprava zamija si je zadnja leta izborila vodilno vlogo med priljubljenimi zelenimi lončnicami zaradi skromnosti v oskrbi. Vodo shranjuje v odebeljenih spodnjih delih listov, od koder jo črpa v primeru pomanjkanja v tleh.  Najbolje uspeva, če je utesnjena v cvetličnem lončku.  Novejša pridobitev z listi skoraj črne barve Zamioculcas ‘Raven’ bo odlična popestritev v modernem  stanovanjskem ambientu svetlih barv. Zaradi posebne oblike in barve je zelo atraktivna kot samostojna rastlina, lahko pa je tudi ozadje manjšim cvetočim rastlinam ali  skromnejšim obešankam.

Nega in oskrba

Dobro kondicijo in lep videz bodo ob ustreznih rastnih pogojih omogočili vitamini in hranila, ki jih vsebuje visokokakovostno tekoče gnojilo Plantella List in Plantella Cvet. Dodajamo ga vodi za zalivanje vsaj enkrat na dva tedna, lahko tudi izmenično. Vse navedene rastline rastejo bolj pokončno in tvorijo veliko listne mase, zato jih postavimo v stabilne posode z  širokim dnom. Če voda po zalivanju hitro odteka, pomeni to izsušeno in iztrošeno prst, zato dodamo substrat ali rastline presadimo v večji lonec, ga napolnimo s Plantella Premium zemljo za okrasne rastline, ki vsebuje dolgo delujoča hranila in rastlinska vlakna, kar zagotavlja  visoko sposobnost zadrževanja vode. Rastline presadimo tudi,  ko niso več dovolj stabilne v  obstoječem loncu.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki