fbpx
E-UTRIP
Jarmova rajta.
Izpostavljeno Aktualno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Znamenita Jarmova rajta se je vrnila v Žlebič

Ob 900-letnici Ribnice, pisalo se je leto 1982, je bila poleg izdatne monografije kot simbol za prihodnje rodove, na začetku občinske ceste, ki se v Žlebiču od državne ceste odcepi proti Brežam, postavljena monumentalna skulptura iz hrastovega lesa, ki v višino meri kar 7,5 metra in ima premer 0,5–1 metra, delo akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma iz Kočevja. Umetnikovo mojstrovino rajto (rešeto), kot tudi ducat drugih njegovih stvaritev razsejanih po deželi suhe robe, je v manj kot štirih desetletijih načel zob časa, zato je klicala po temeljitem posegu.

Skozi rentgenske žarke

Decembra leta 2020 se je v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije obnove lotila Občina Ribnica. Po natančnem strokovnem pregledu, tudi statike, so skulpturo demontirali in jo odpeljali v delavnico restavratorskega centra. Posamezne okrušene dele so rentgensko pregledali in na podlagi analize stanja določili nadaljnji potek potrebnih restavratorskih posegov. Zaradi zahtevnosti je bil postopek, ki je za konservatorsko stroko pilotni projekt edinstven v slovenskem prostoru, dolg.

Zadržala je svojo prvotno obliko

Prejšnji teden so iz Ljubljane pripeljali restavrirano deblo in ga z dvigali pod strokovnim nadzorom postavili na novo pripravljene temelje, včeraj pa so nanje namestili še mogočno rešeto.

Načeloma so se dotrajani deli nadomestili tako, da je prenovljena skulptura zadržala svojo prvotno obliko. Tudi tako so spoštovali avtorjevo tehniko dela in materiale. »Deblo je do polovice bilo votlo, trn pa nam je omogočil, da smo ga podaljšali in trdno postavili v temelj. Vsa restavracija je temeljila na odtekanju vode z debla, da ne bo prišlo do povečanja vlage in gnilobe lesa. Vmes smo prevrtali odtočne kanale, da se bo cev z vzgonskim prepihom prezračevala,« je postopek razložil konservator Rok Dolničar.

Pri obnovi rajte so prav tako za zamenjavo uporabili kompatibilen hrastov les in izpeljali ukrepe zaščite. Rajta, ki je v celoti zadržala svojo izvirno obliko, bo tako po treh letih prihajajoče iz ljubljanske in notranjske smeri znova pozdravila ob 46. ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva, v nedeljo, 3. septembra.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki