fbpx
E-UTRIP
Novi podjetniški inkubator
Featured Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Slovesno odprtje novega Podjetniškega inkubatorja razkriva podjetniško raznolikost v deželi gozdov

V petek, 26. 3., so slovesno odprli novo zgrajeni moderni Podjetniški inkubator Kočevje, ki bo znotraj združeval neizkušene in izkušene podjetnike ter številne svetovalce, ki so jim in jim bodo v podporo. Odprtje sta spremljala tudi državna sekretarja Ajda Cuderman in Andrej Čuš, v dopoldanskih urah pa je kočevskega župana ob tej priložnosti obiskal tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Upravljalci novega PIK-a in ostali prisotni navdušenja nad odprtjem niso skrivali. »V novi sodobno opremljeni stavbi inkubatorja se na okoli 1.600 kvadratnih metrih razprostira šest proizvodnih prostorov, sedem pisarn, prostor za sodelo, predavalnica in sejna soba, laboratorij za nove tehnologije, računalnica ter dve večji večnamenski dvorani. Da je bil takšen objekt z novimi poslovnimi prostori zares potreben, se je pokazalo že z javnim pozivom za potencialne najemnike, saj so bili prostori takoj zapolnjeni,« pravijo pristojni iz Občine Kočevje. Povpraševanj po najemu je bilo kar precej, sicer pa nekaj podjetnikov kljub temu ostaja na prejšnji lokaciji Podjetniškega inkubatorja. Trenutno je v Kočevju »inkubiranih« 38 podjetij.

Kdo so novi najemniki?

Končni izbor novih najemnikov kaže pestrost in različnost med panogami, v katerih kočevski podjetniki delajo, kar je eden izmed dokazov, da se podjetništvo v Kočevju neprestano razvija in izpopolnjuje. V sedmih pisarnah tako najdemo podjetje Ismart Biometrics, ki izdeluje in razvija inovativne in visoko tehnološke biometrične ključavnice. V sosednji pisarni naletimo na podjetje Naturalloghouse, ki izdeluje hiše iz brun in zadovolji tudi najbolj zahtevne uporabnike. V dveh pisarnah najdemo grafične oblikovalce, v eni podjetje MOXIE, Ines Jarc s.p , ki se poleg oblikovanja ukvarja tudi s tiskom, v drugi pa ustvarja ekipa DUAVIZ, v zastopstvu Mihe Janeža in Alena Udovža, ki se ukvarjata s 3D grafičnim oblikovanjem, njuni poslovni uspehi pa odmevajo po vseh svetu, celo do Daljnega vzhoda. V sklopu pisarn se nahajajo tudi Zadruga Zakladi Kočevske in Festival lesa, v katerih sodelujejo na področju socialnega podjetništva.

Tudi proizvodni prostori ne bodo samevali. V slednjih zaradi vse večjega povpraševanja proizvodnjo širi Kraft pivovarna Brewwood, poleg pivovarne pa bodo tu zgradili tudi degustacijski kotiček. Ob slednjih bo svoje izdelke predelovala Ekološka sirarna Kocjančič, ki je ena največjih ekoloških kmetij v Sloveniji, poleg predelovalnice pa bodo tu postavili tudi hladilnico, s katero bodo ohranjali svežino prav vseh izdelkov. Obenem pa razkrivajo, da bodo v kratkem vstopili tudi na trg mesnatih polizdelkov in izdelkov, zato je potreba po »hladnem« prostoru še toliko večja. V proizvodnih prostorih se nahaja tudi podjetje Inna fashion, ki izdeluje in prodaja modna oblačila, med epidemiološko krizo pa so svoje poslovanje uspešno prenesli na splet. V spodnjem delu novo zgrajene stavbe je urejena tudi prototipna delavnica Podjetniškega inkubatorja Kočevje, ki je namenjena predvsem start up in potencialnim podjetnikom z željo priti do prvega prototipa. S slednjimi tako lahko uspešneje testirajo trg ter se brez zadržkov podajo na poslovno pot.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki