E-UTRIP
Dom Featured Narava & zdravje Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Zasadili že deveto drevo miru, dva so lani ukradli

Množična dogajanja in prireditve v počastitev mednarodnega dneva miru, ki se ga po sklepu Generalne skupščine ZN od leta 2002 praznuje vsako leto 21. septembra, so v Sloveniji postale že prava redkost. V Ribnici pa so se temu dogodku pridružili že devetič. Pred tamkajšnjim domom starejših občanov so župan Samo Pogorelc, ravnateljica osnovne šole dr. Franceta Prešerna, Andreja Modic in pa Šele Suljević, predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju, zasadili sadno drevo, jablano.

Dogodek je tako združil pobudnike urejanja tako imenovanega sadnega vrta na zelenici doma, kjer že močne korenine poganjajo v osmih letih zasajene sadne vrste. S člani društva Joga v vsakdanjem življenju in Rekreacijskim društvom Ribnica, je tudi tokrat sodelovala osnovna šola dr. Franceta Prešerna oziroma učenci nižjih razredov in malčki iz vrtca, ki so na asfaltnih površinah lično ustvarjali s kredami. Z mislimi in risbicami so seveda tako, kot oni vidijo, v mavričnih barvah zapisali vrsto iskrenih sporočil, v katerih prevevajo želje miru in sožitja. Delili so jih s stanovalci in prisluhnili njihovim trpkim spominom, doživetjem iz mladosti, ko je bilo vse drugače. Sporočilo vseh zbranih ob tem dnevu se je prepletalo predvsem po miru v naših glavah, med posamezniki, v družini, osnovni celici življenja. »Če bo ta mir prisoten, se ne bo toliko čutila pohlepnost po tujem imetju, po moči in premoči, sovraštvu,« je besede ob tem dogodku nizala Darinka Suljević, članica društva Joga v vsakdanjem življenju.

Poudarek takšnih srečanj je tudi tkanje povezav med mlajšimi in starejšimi, v sožitju treh generacij. Sicer so od leta 2002, odkar se izvaja ta projekt, do lani po vsem svetu zasadili več kot 200 milijonov dreves. Lani, kmalu po zasaditvi osmega drevesa pred Domom starejših občanov, pa so neznanci dva izkopali iz zemlje – jih po domače rečeno ukradli.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki