fbpx
E-UTRIP
(Foto: Blaz Samec/DELO)
Featured Hrana Narava Narava & zdravje Zdravje

Vsak ima lahko svoj zeliščni vrtiček

Še vedno ni prepozno, da si uredimo svoj zeliščni kotiček. Čeprav v tem letnem času lahko naberemo veliko zdravilnih rastlin v naravi, si lahko v svoji neposredni bližini naredimo svoj kotiček preverjenih zdravilnih zelišč, da jih imamo takoj pri roki, ko jih potrebujemo.

Ravno sem se vrnil iz Dalmacije, kjer v tem času cveti oljka. Da ne uničimo plodov se odpravimo v divjino, kjer je dovolj ekološko neoporečne oljke. Naberemo si liste in jih posušimo. Zmešamo jih z bršljanasto grenkuljico in imamo odlično mešanico za zniževanje previsokega krvnega tlaka. To mešanico pijemo tri tedne in največ štiri skodelice na dan. Nekateri pijejo to mešanico tudi za boljše delovanje srca. Pa pustimo moje potovanje, pristopimo raje k urejanju zeliščnega kotička.

Za svoj kotiček izberemo sončno lego. Najboljša je mešanica črnice in preležanega konjskega gnoja. V najbližji prodajalni ali cvetličarni kupimo sadike zdravilnih rastlin. Pri sajenju pazimo, da posadimo skupaj trajne zdravilne rastline in skupaj enoletnice.

Trajne zdravilne rastline so luštrek, vrtni in citronski timijan, navadni žajbelj, trajni majaron, ameriški slamnik, slezenovec, pomladni jeglič, navadni slez, poprova meta, klasasta meta, trajni šetraj, zelena, navadni peteršilj itd. Pri tem pazite, da daste skupaj nizke in skupaj višje zdravilne rastline.

Enoletnice, ki jih lahko daste v svoj zeliščni kotiček so: Kalifornijski mak, tavžent roža (to je dvoletna rastlina), navadni majaron, enoletni šetraj, črna kumina, bazilika, kapucinka, koriander, vrtni janež, navadni por, citronka itd.

Odvisno od tega kaj želite. Če hočete še več zdravilnih rastlin, se ozrite po svojem travniku in bližnjem drevju. Odvisno je tudi, v katerem podnebnem pasu in na kateri nadmorski višini živite. Pa od tega, ali si želite zdravilne rastline uporabljati kot dišavnice, kot dodatek jedem ali za čajne mešanice…

Če želite urediti pravi vrt zdravilnih rastlin in posaditi vse, kar je pri nas zdravilnega, je odvisno, kje živite. Ob morju rastejo mediteranske zdravilne rastline, na različnem pogorju Slovenije pa zopet uspevajo različne zdravilne rastline. Jaz osebno sem v svojih časih obiskal praktično vsa področja od Solčave, Šentviških planin, Pohorja, Kuma, Gorenjskih planin do morja. Razen trpotcev, rmana, različnih jegličev so skoraj povsod nekatere rastline bolj uspevale kot druge.

Za zdravilne rastline je važna tudi sestava zemlje. Takšna je denimo navadna gozdna borovnica.

Torej, sedaj je pravi čas za sajenje. Nič še ni prepozno, saj letos toplota zamuja in še vedno lahko vzgajate zdravilne rastline. Predvsem pa se držite starega reka, ki pravi, da uporabljajte tisto, kar raste v bližini vašega doma. Smo pa Slovenci, kar se tiče uporabnih aromatičnih rastlin malo zadaj za bolj razvitimi narodi. Se pa to izboljšuje predvsem po zaslugi spleta in raznih revij.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki