fbpx
E-UTRIP
Featured Kronika Novice Policijska poročila

Slovenija ključna pri tihotapljenju kokaina na balkanski poti

Prejšnji teden so s PU Novo mesto poročali o pomembnem razbitju delovanja velike kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog in pranja denarja. Več o velikem prijetju osumljencev in razkrinkanju obširnega kartelskega posla lahko preberete tukaj.

Uroš Lavrič, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Sektorju za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave pa je na tiskovni konferenci s prejšnjega tedna predstavil tudi boj slovenskih policistov in kriminalistov proti trgovini s prepovedanimi drogami, kar je ena izmed glavnih prednostnih nalog v boju proti kriminalu v Evropski uniji in tudi prednostna naloga Europola.

Po oceni Europola organizirane kriminalne združbe na področju prepovedanih drog ustvarijo letni dobiček vsaj 110 milijard evrov, kar je tudi glavni motiv članov kriminalnih združb, da izvršujejo tovrstna kazniva dejanja. S prepovedanimi drogami so vse bolj povezana nasilna kazniva dejanja (izsiljevanja, umori, ugrabitve…), kazniva dejanja pranja denarja in korupcije.

EU postaja vodilna destinacija za trgovino s kokainom, kar se kaže v visokih količinah zasežene droge. Posledično postaja trgovina s kokainom ena ključnih dejavnosti kriminalnih združb, ki delujejo v EU.

Foto: PU Novo mesto.

Trgovina s sintetičnimi prepovedanimi drogami se razlikuje od trgovanja z ostalimi vrstami prepovedanih drog predvsem v tem, da poteka njihova proizvodnja večinoma v državah EU in da poteka distribucija iz evropske ravni na svetovne trge.

Ocenjuje se, da je trg s heroinom stabilen, tihotapljenje večjih količin heroina pa poteka po ustaljenih poteh, kjer je ena od pomembnejših balkanska pot iz Turčije preko držav Zahodnega Balkana v države EU.

Vpliv krize epidemije covid-19 je bil na trge prepovedanih drog zelo omejen. Zaznane so bile začetne motnje v dobavi prepovedanih drog, lokalni ponudbi in spremembi čistosti določenih prepovedanih drog. Organizirane kriminalne združbe so se nato hitro prilagodile spremembam, tako da večjega vpliva zaradi omejevalnih ukrepov v povezavi s covid-19 na trgu prepovedanih drog ni bilo.

Prepovedane droge najpogosteje predmet organizirane kriminalitete tudi v Sloveniji

Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ki jih izvršujejo mednarodne organizirane kriminalne združbe, je ena od prednostnih nalog slovenske policije. Trgovina s prepovedanimi drogami, ki prinaša kriminalnim združbam ogromen zaslužek, ki ga poskušajo nato ”oprati” oz. legalizirati, je zato najpogostejši predmet kriminalističnih preiskav s področja organizirane kriminalitete. V zadnjem obdobju ima večina preiskav s področja prepovedanih drog mednarodne razsežnosti, zaradi česar je mogoče trgovino s prepovedanimi drogami učinkovito omejevati le z okrepljenim sodelovanjem vseh vpletenih držav, tako v okviru policijskega, kot tudi pravosodnega sodelovanja.

Slovenija ključna pri tihotapljenju heroina, amfetamina in snovi za redčenje

Uspešno zaključene mednarodne kriminalistične preiskave potrjujejo, da so v Sloveniji delujoče kriminalne združbe pomemben dejavnik pri tihotapstvu prepovedane droge heroin na balkanski poti, tihotapstvu sintetične droge amfetamin in snovi za redčenje iz Nizozemske in Belgije, kot tudi pri tihotapstvu kokaina iz Južne Amerike. Mednarodno sodelovanje je zato ključnega pomena za uspeh preiskav, pri čemer gre tako za skupno preiskovanje konkretnih zadev, kot tudi za izmenjavo operativnih podatkov preko varnih kanalov Interpola in Europola.

Izredno uspešno delo slovenske policije na področju preprečevanja ponudbe prepovedanih drog

Tako je bilo v letošnjem prvem polletju evidentiranih skoraj 78 % več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, storjenih v okviru organizirane kriminalitete (137/77), kot v enakem primerjalnem obdobju lani. Prav tako v istem primerjalnem obdobju beležimo 24 % porast obravnavanih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, ki so brez zaznave indikatorjev organizirane kriminalitete (651/526).

Uroš Lavrič: “Slovenska kriminalistična policija je uspešna v preiskavah mednarodnih kriminalnih združb, kar potrjuje tudi odlično mednarodno sodelovanje in zaupanje, ki ga slovenski policiji namenjajo tuji varnostni organi.”

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki