fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Joga v vsakdanjem življenju: Za telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje

Vsi nekako vemo, kaj je joga, pa vendarle, so predstave o tej vadbi velikokrat zgrešene. Z gospo Darinko Suljevič, vaditeljico joge v Društvu Joga za vsakdanje življenje Ribnica, smo spregovorili nekaj besed o blagodejnih učinkih joge, katere mnogi spregledajo. Joga namreč ni (le) meditacija in niti približno ni koristna le za duha, pač pa tudi za telo.

Društvo Joga za vsakdanje življenje Ribnica deluje že od leta 2001 v majhnih skupinah z mednarodno licenco na področju od Kolpe do Lavrice. Večino dela trenutno opravim sama. Korona je marsikaj zaustavila in počasi bomo spet začeli s predavanji in drugimi dejavnostmi.

»Joga je sanskrtska beseda in pomeni povezati, združiti. Jogijske vaje učinkujejo vsestransko, usklajujejo telo, duh, zavest in dušo. Joga pomeni obvladati vsakdanje težave, zahteve in skrbi. Če se ukvarjamo z njo, bolje razumemo sebe, smisel življenja,« uvodoma jogo opiše Darinka in poudari tisto, kar mnogi spregledajo. »Koristna je za telesno, duševno, socialno in duhovno zdravje, saj tako dosežemo v telesu ravnotežje, zmanjšamo pa zdravstvene in druge probleme, tudi odvečno težo z vsakdanjim delom.«

Joga je primerna prav za vse starosti – od najmlajših enoletnikov do tistih najstarejših. Marsikatera vaja se uporablja tudi v fizioterapiji.

»Dolgoročno dosežemo boljšo gibljivost,pomagaza zdrave telesne procese, za prožno hrbtenico, sklepe in mišice, odpravlja bolečine le-teh, glavobole, slabo spanje, depresijo, stres, uravnava krvni tlak, prebavo, krepi imunski in dihalni sistem, kosti, vzdržuje hormonsko ravnovesje, življenjsko energijo, pomirja, pomlajuje telo in duha, izboljšuje koncentracijo, držo telesa, počutje, širi zavest, ustvarjalnost, energijsko polje, pozitivne misli, dobre medosebne odnose … in nas torej povezuje s kvantnim poljem.

Vse bolj je v nas prisotno zavedanje, da smo zadovoljni in zdravi takrat, ko živimo skladno s seboj in z okoljem. Danes se soočamo z vse večjimi zahtevami družbe, ki obremenjujejo tako telo kot tudi duševnost. Vedno več ljudi ima težave zaradi telesne in duševne napetosti, zato so tehnike za izboljšanje zdravja, vzpostavitev telesnega, duševnega in duhovnega ravnovesja vse bolj cenjene. Preizkusite blagodejne učinke joge tudi vi in spoznajte življenje v (še) lepši in močnejši luči.

N. Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki