fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Občina

V Kostelu je zanimivo tudi pozimi

Novo leto je na Zavodu za kulturo in turizem Kostel postreglo z novimi dogodki za domačinke in domačine. Leto smo začeli v duhu mednarodnega sodelovanja, saj smo spet gostili literarne ustvarjalce iz tujine. V petek, 13. januarja, smo v sodelovanju s KUD Sodobnost International organizirali večer stripa, na katerem sta nastopila belgijska ustvarjalca, pisatelj Stefan Boonen, in ilustrator, ki svoja dela podpisuje s psevdonimom Marvin.

Predstavila sta proces nastajanja stripa, povedala nekaj prigod z vikenda, kjer ustvarjata, prebrali pa smo tudi odlomek iz njunega stripa Pozor, huda babica! Zgodbo smo slišali v njunem maternem jeziku flamščini in v slovenščini, še posebno všeč pa je bila najmlajšim obiskovalcem in obiskovalkam dogodka, ki so se s stripi belgijskih gostov predhodno seznanili že na bralnih uricah v šoli. Za pogostitev je poskrbelo Turistično športno društvo Kostel.

Kulturno dogajanje smo 20. januarja nadaljevali z zgodbami iz domačih koncev. Kustosinja Živa Ogorelec je v spremstvu direktorice Pokrajinskega muzeja Kočevje predstavila zbornik pričevanj domačink in domačinov Kostela z naslovom Kostel: Pripovedi in izpovedi. Z zbornikom je ustvarjalka v neminljivost besed shranila pomembne zgodbe, prigode, domislice, pesmi in celo recepte polpretekle zgodovine. Dogodku je sledilo druženje ob tradicionalnih jedeh izpod rok članic Društva kostelskih žena Nežica, TŠD Kostel in Društva upokojencev Kostel.

Dogajanje pa ni bilo le kulturno, pač pa tudi nadvse poučno. V sklopu sredinih dopoldnevov smo 25. januarja v sodelovanju z Zdravstvenim domom Kočevje organizirali delavnico temeljnih postopkov oživljanja. Delavnica je bila izvedena v okviru projekta Skupaj za varni jutri, ki je ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, prijavitelj projekta pa je LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe. Reševalca ZD Kočevje sta udeleženkam predstavila postopek oživljanja in uporabo defibrilatorja. Slednji se v Kostelu nahajajo na naslednjih lokacijah:

  • BANJA LOKA (stara šola)
  • KOSTEL (na pročelju zasebnega objekta pod gradom)
  • GORENJA ŽAGA (na pročelju stanovanjske hiše)
  • COLNARJI (na pročelju skednja)
  • VRH PRI FARI (hidro postaja Vrh)
  • VAS (Gasilski dom Vas – Fara)
  • KUŽELJ (Gasilski dom Kuželj)
  • PETRINA (nekdanja policijska postaja – za dostop pokličite 113)

Napovedujemo:

V mesecu kulture se bosta v organizaciji Zavoda za kulturo in turizem Kostel odvila dva večja dogodka. Vljudno vas vabimo na proslavo ob kulturnem prazniku, ki bo v prostorih ZKT na Petrini 11 potekala v sredo, 15. 2. 2023, z začetkom ob 17. uri. Rdeča nit proslave je kulturno povezovanje, na njej pa bodo natopili učenke in učenci OŠ Fara in otroci Vrtca pri OŠ Fara ter gostje iz kočevskih osnovnih šol in Mladinskega kluba Kočevje.

V torek, 21. 2., pa se bo na ZKT odvijalo pravo pustno rajanje za najmlajše. Izbirali bomo najlepšo pustno masko, peli, plesali in se zabavali. Se vidimo ob 17. uri!

Tinkara Hodnik, ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki