fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica

Dišeče in okusno na balkonu

Že majhna površina balkona je ustrezna površina za samooskrbo z dišavnicami in nujno potrebno zelenjavo. Rabimo ustrezno posodo, kakovostno prst, manj robustne sorte zelenjave, sonce in »zelene prste« za oskrbo.

Pri sajenju upoštevamo, da se bodo rastline razrasle, zato za visoke rastline izberemo stabilen, globok lonec, premera 50 cm. Potrebujemo še drenažo za na dno lonca in cca 50 litrov substrata. Za sajenje uporabimo kakovostno zemljo iz šot in gline z dodanimi hranili Bio Plantella Univerzalno zemljo za Bio vrt in cvetje v kocki, ki ima z novo tehnologijo dvakrat manjši volumen. Pred sajenjem substratu dodamo še organsko gnojilo za zagon rasti. Za zdrave in trpežne rastline in obilo pridelka redno dognojujemo s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt na osnovi alg za višjo odpornost in zdravo rast.

Vpliva tudi na okus

Sosedstvo rastlin je v posodah še toliko bolj pomembno, ker rastline rastejo tesno skupaj. Zato kombiniramo med seboj tiste, ki se imajo najrajši: paradižnik z baziliko, koprom, ognjičem in borečem. K papriki ali čiliju sadimo plahtico, moljevko, drobnjak in ognjič. Kumaram se lepo podajo sončnice, luštrek in viseči slak, jajčevcem dodamo še špinačo, pehtran, timijan in žametnice ali kapucinke. Citronasti timijan bo zasaditvi prispeval svež vonj, kapucinke pa dodatno barvo.

Blitva je odlična za kombinacije zaradi stebel v rdeči, rumeni in beli barvi. K njej posejemo redkvice in nizki fižol, dodamo še temnolistni žajbelj in verbeno, pelargonijo ali bidens.

Posadimo lahko skupaj dišavnice, kot so timijan, žajbelj, bazilika, majaron, rožmarin ali na sredino zasadimo le eno rastlino paradižnika, paprike ali jajčevca in še štiri druge rastline manj robustne rasti. Zaradi teže plodov za posode priporočamo sorte, ki tvorijo manjše plodove: paradižnik do velikosti grapolo, kumare snack, beli jajčasti jajčevec. Za nižje rastline, kot so solate in špinača, izberemo plitva in širša korita. Za sajenje v korita in obešanke izberemo jagode, ki cvetijo v različnih barvah, da bo zasaditev že v osnovi atraktivna. Zraven se lepo podata viseča novozelandska špinača in bakopa, vmes pa še varovalna česen ali drobnjak. V manjših in plitvejših koritih bodo dobro uspevale le rastline s plitvimi koreninami, kot so solatnice in čebulnice.

Zalivajmo zmerno in ne pozabimo, da naštete zelenjadnice ne znajo plavati in zelenjava v premokrih tleh hitro propade, zato poskrbimo za dober odtok in drenažni sloj na dnu lonca. Ni nujno biti samooskrben v celoti, a za delček samooskrbe lahko poskrbimo tudi na povsem majhni površini.

Več o tem, na kaj paziti in kako si ustvariti cvetlični/zelenjavni/dišavni vrt na balkonu, si lahko preberete tudi v brezplačnem vodiču Najlepše balkonske zasaditve, ki ga najdete na naši spletni strani.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki