fbpx
E-UTRIP
Kot je pojasnil Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, se odredba nanaša predvsem na lokacije v mestih Ljubljana in Bled ter na okolico kongresnega centra na Brdu pri Kranju.
Brez kategorije

Prvič v zgodovini Slovenije: Odredba omejitve gibanja med 5. in 6. oktobrom!

Generalni direktor policije je izdal odredbo, s katero se omeji oziroma prepove gibanje na določenih območjih, krajih ali na javnih mestnih v Ljubljani, Bledu in Predosljah pri Kranju med 5. in 6. oktobrom 2021, in sicer za nujno potreben čas.

Vlada je prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije in zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda sprejela sklep o omejitvah oz. prepovedi gibanja v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

Kje natančno pa ni jasno

Ali je sporno, da javnost ni obveščena, na katerih lokacijah točno bo veljal sklep, so novinarji portala 24 ur povprašali Branka Lobnikarja s Fakultete za varnostne vede, ki jim je pojasnil, da je edino pomembno, da Policija pri izvedbi upošteva načelo sorazmernosti, torej da pooblastilo izvede v najkrajšem času in da kar najmanj posega v človekove pravice ostalih državljanov. Meni, da gre za dinamičen ukrep, zato Policija ni dolžna vnaprej obveščati, kje točno bo vzdrževala red in mir. 

9. člen: (omejitve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda)
(1) Ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda lahko Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) na predlog ministrice oziroma ministra, pristojnega za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister) naloži policiji, da z odredbo:
–  omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma
–  prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.
(2) Ukrep iz prejšnjega odstavka sme trajati največ sedem dni. Z izvajanjem ukrepa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.
(3) Odredba iz prvega odstavka tega člena je dokončna. Zoper odredbo je dopustno vložiti tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije, ki o njej odloča prednostno. Vrhovno sodišče Republike Slovenije o pritožbi zoper sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije odloča prednostno.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki