fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Starševstvo

KOLIKO OSNOVNOŠOLCEV SE V KOČEVJU ŠOLA NA DOMU?

Vse več staršev se odloča, da bodo svoje otroke šolali kar na domu. V letošnjem šolskem letu se bo tako v Sloveniji na domu izobraževalo 1.613 učenk in učencev, od katerih je 6 osnovnošolcev kočevskih osnovnih šol.

Šolanje na domu je bilo v Sloveniji prvič uvedeno v šolskem letu 2004/2005 z namenom, da se od doma šolajo otroci, ki so bolni ali pa tisti, ki se ukvarjajo z športom. Starši morajo samo izpolniti obrazec, kjer morajo navesti tudi katera oseba bo otroka poučevala. Ne rabijo pa napisati razloga, zakaj bodo otroka šolali doma. Ob koncu šolskega leta se preveri njihovo znanje, in če učenec ne doseže določenega znanja za posamezni razred, ima pravico to ponovno ponoviti.

Od 1. do 3. razreda preverja znanje iz slovenščine in matematike, od 4. do 6. razreda iz slovenščine, matematike in prvega tujega jezika, od 7. do 9. razreda pa se preverja znanje iz slovenščine, matematike, prvega tujega jezika, zgodovine, domovinske in državljanske kulture in etike, športa, družboslovnega predmeta, naravoslovnega predmeta in predmeta s področja umetnosti.

V letošnjem šolskem letu se na domu tako izobražuje 1613 učenk in učencev. Na podlagi informacij, ki so jih posredovali ravnatelji, so med razlogi, ki jih navajajo starši predvsem daljše odsotnosti učenca zaradi bolezni, posebnih potreb otroka pri izobraževanju, daljše odsotnosti zaradi potovanja s starši, prepričanja staršev, da javni programi ne zadostujejo potrebam njihovega otroka, zaradi bojazni pred okužbo z koronavirusom in zaradi nestrinjanja z uvajanjem zaščitnih mask in pogoja PCT.

“Šolo na domu sta letos izbrali dve družini, vsaka s po dvema otrokoma,” pove Peter Pirc, Sonja Veber, ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev pravi, da se letošnje šolsko leto na domu izobražujeta dva učenca, medtem ko se lansko šolsko leto od doma ni šolal nihče. Osnovna šola Ob Rinži je tako edina izmed treh brez prijavljenega otroka za šolanje na domu.

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so nam sporočili, da je slovenski sistem izobraževanja utemeljen na izobraževanju v prostorih šol, šolanje na domu pa je ukrep, ki je predviden kot začasni za primere izjemnih osebnih okoliščin. »Na podlagi letošnjih podatkov bo izvedena strokovna študija dosedanjega izobraževanja na domu Zavoda RS za šolstvo, ministrica pa bo za strokovno oceno in priporočila zaprosila tudi Strokovni svet za splošno izobraževanje in na podlagi ugotovitev in predlaganih ukrepov, bo pripravljen predlog sprememb sistema izobraževanja na domu,« sporočajo iz ministrstva.

N.Š. in K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki