fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Novice Ribnica

Mednarodni dnevi boja proti nasilju

Vsakdo ima pravico do življenja brez nasilja v javnem in zasebnem življenju. Vsako nasilje je kršenje človekovih pravic in svoboščin – PRIJAVI NASILJE.

V mesecu novembru in decembru 2020 potekajo preventivne aktivnosti za zaščito žrtev nasilja v družini ter žrtev spolnih zlorab.

Policisti policijske postaje Kočevje smo aktivno pristopili k izvajanju preventivnih aktivnosti v sklopu Mednarodnih dni boja proti nasilju, kateri so se pričeli 18. 11. 2020 na evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščevanjem in spolno zlorabo ter se nadaljevale 20. 11. 2020 ob svetovnem dnevu otroka. Med 25. 11. 2020 in 10. 12. 2020 pa potekajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami, ki se zaključujejo 10. 12. 2020, ko se obeležuje dan človekovih pravic.

V letošnjem letu se srečujemo z epidemijo Covid-19 in posledično z različnimi ukrepi za njeno zajezitev. Ti ukrepi imajo zelo velik vpliv na naše družinsko življenje, kakor tudi na vse ostale oblike našega odnosa, saj veliko ljudi dela od doma oziroma so ostali bodisi brez službe ali pa so na čakanju. Šoloobvezni otroci, dijaki, študenti in upokojenci večino svojega časa prebivajo med stenami svojega doma. Pri starejši populaciji je zaznati, da se vsakodnevno povečujejo različni občutki nemoči, osamljenosti, strahu pred izgubo službe, strahu pred boleznijo. Zaradi različnih dejavnikov, kot so stres, izčrpanost, utrujenost, naveličanost, preobremenjenost, lahko prihaja do povečane napetosti v družinskih odnosih, ti pa lahko preidejo tudi v različne oblike nasilja, kot so fizično, psihično, ekonomsko, spolno nasilje, zanemarjanje družinskega člana.

Največ nasilja v zasebnih prostorih

Policisti policijske postaje Kočevje ugotavljamo, da je nasilje prisotno predvsem v zasebnih prostorih, ne glede na to ali gre za urejena ali manj urejena družinska okolja. Običajno gre za dlje časa trajajoče nasilje, ki pusti hujše travmatične posledice, žrtve pa imajo pogoste težave s psihičnim zdravjem.

Občane bi želeli seznaniti, da če ste žrtev nasilja, čim prej poiščite pomoč. Kot posamezniki in družba si ne smemo dovoliti, da bo nasilje, katero se izvaja nad komerkoli postalo sprejemljivo in opravičljivo ter normalni del našega življenja, do nasilja moramo vzpostaviti ničelno toleranco.

Potrebno se je zavedati, da pri odkrivanju nasilja igrajo zelo veliko vlogo tudi prijatelji, sorodniki, sosedje, sošolci, sodelavci, ki so priče dogodkom, sumijo ali vedo, da se nasilje nad nekom izvaja. V veliko primerih žrtev iz različnih vzrokom sama ni zmožna prijaviti nasilja, bodisi ker se boji nadaljnjega nasilja nad njo, da ji nihče ne bo verjel, ali pa se zadržuje ves čas v skupnih prostorih s povzročiteljem nasilja in nima možnosti, da bi se lahko umaknila v svojo zasebnost in varno opravila pogovor.

Prijavo nasilja lahko poda vsakdo, tako na najbližji policijski postaji, na anonimno telefonsko številko policije 080 1200 ali na številko 113, tudi pisno na spletnem portalu policije.
Glede nasvetov pri prijavi in nadaljnjih postopkih smo vam vedno na voljo policisti na spodnjih številkah, prav tako pa se lahko sama žrtev obrne tudi na nevladne organizacije.

Pomembne številke:

  • Policija : 113 ali anonimni telefon policije 080 1200
  • Policijska postaja Kočevje: 01 8939700
  • www. policija.si (koristni napotki ter informacije policije pri obravnavi nasilja v družini)
  • Društvo ženska svetovalnica, psihosocialna pomoč ženska, žrtvam nasilja: 01 251 16 02
  • Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja: 031 233 211
  • Tom telefon za otroke in mladoletnike: 116 111

Josip Tomac, vodja policijskega okoliša

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki