fbpx
E-UTRIP
(Foto: Anže Kobola)
Aktualno Kočevje Kultura Novice Umetnost

Anže Kobola izdelal čudovito leseno čebelo, ki preliva med

Anže Kobola iz Kočevja, vsestranski umetnik, ki naravnost uživa pri ustvarjanju iz lesa, je tokrat izdelal čudovito leseno skulpturo. Na željo naročnika Mihe Tekavčiča, ki je čebelar, se je lotil izdelave čebele, ki iz svojega lončka preliva med v drugi lonček.

»Idejo za leseno čebelo mi je dal tast, ki me zelo podpira pri razvoju v čebelarstvu, narejena pa je bila posebej za njega,« razkriva Tekavčič, ki pravi, da nima besed, kako čudovita, lepa in natančno narejena je ta pridna čebelica Maja, ki je plod skoraj pol leta dobrega sodelovanja in načrtovanja z mojstrom Anžetom Kobolo. »Anžetu ni para! Z motorno žago obdeluje les in obvlada vse ročne spretnosti, ki jih potrebuješ pri tej tehniki obdelave. Anže naredi vse, kar si človek lahko zamisli, kar je dokazal tudi tokrat,« z navdušenjem še pove in doda, da ta čebelica sedaj krasi njihovo hišo in pozdravi vsakega, ki pride k njim po med.

Laiki ob pogledu na takšne in drugačne umetnine le debelo in z občudovanjem pogledajo, kako je možno kaj takega izdelati. Anže je tokrat pripravil podrobno predstavitev, na kakšen način se je lotil izdelave simpatične lesene čebelice ter navdušil s svojo umetniško žilico.

Kakšen je bil postopek izdelave?

Skulpturo je naredil iz dveh delov. Najprej se je lotil spodnjega dela, ki je sestavljen iz spodnjega in zgornjega lončka ter medu, ki se preteka med njima. Izbral je debel hrastov hlod ter se lotil zgornjega lončka.

(Foto: Anže Kobola)

Sledilo je piljenje detajlov lončka in zlivanja medu.

Na drugem kosu lesa pa je med tem časom že čakala označena oblika čebele, ki jo je izrezal kar z motorko.

(Foto: Anže Kobola)

Uspešno je izrezal čebelo in preveril ali ustreza želeni dimenziji.

Na koncu je dodal še krila in noge, ter vse skupaj pobarval. In čebelica je bila uspešno pripravljena za oddajo naročniku.

(Foto: FB Čebelarstvo Miha Tekavčič)

Kdo je Anže Kobola?

Anže Kobola je rokodelec, ki je v umetniško ustvarjanje iz lesa vpet že od malih nog. Njegov oče je namreč še desetletja nazaj začel z izdelavo majhnih lesenih medvedkov, ki so služili kot okras, ali pa jih je oblikoval v obliki obeska za ogrlico, izdeloval pa je tudi številne druge izdelke. Njegov talent je več kot očitno podedoval tudi njegov sin, Anže, ki nadaljuje z družinsko tradicijo. Največji zaščitni znak družine Kobola je medved, ki predstavlja simbol moči, vrlin, naučene ponižnosti, materinstva, učenja, zdravljenja in tudi simbol sanj, kot je Anže zapisal na njegovi spletni strani kobola.si, ki je trenutno še v nastajanju. Sicer pa je zaslužen tudi za izdelavo veličastnega lesenega medveda, ki navdušuje obiskovalce ob prihodu v Kočevje.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki