fbpx
E-UTRIP
Slovenski vrh na Mali gori.
Featured Kultura Novice Politika Ribnica

Počivalšek: »Jaz dobro vem, kdo je zmagal v vojni!«

Na praznični torek, 27. aprila, je ob obeležju TIGR v Mali gori nad Ribnico potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. V omejenem številu vabljenih sta se jo udeležila tudi predsednik države Borut Pahor in  predsednik vlade Janez Janša. Idejna zasnova proslave, na kateri je bil osrednji govorec podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pa je slonela na uporu kot naravni pravici do samoobrambe slehernega naroda.

»Primorci so pokazali v svojih prizadevanjih, kaj pomeni veličina človeka in norme domoljubja, ki se meri v veri, strasti in žrtvovanju načel za svobodo in domovino,« je med drugim dejal Počivalšek in omenil Danila Zelena, Ferda Kravanjo in Antona Majnika, člane tajne organizacije TIGR, ki so se 13. maja 1941 spopadli z italijanskimi orožniki v Mali Gori. »Naša generacija sledi predhodnikom, ki so s svojimi pogumnimi dejanji uresničili dolgoletne sanje, zaokrožitve slovenskega nacionalnega programa. Čas je za nove izzive,« je poudaril slavnostni govorec. »Čas je, da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije. In da se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom, ki so v ključnih trenutkih vedeli in se odzvali klicu svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod. Naredimo to tudi mi.

Rak rana Slovencev je ločevanje in poglabljanje ideoloških jezi

Slavnostni govorec je izpostavil rak rano slovenske družbe, ki se ob tako pomembnih dogodkih in dnevih še naprej ločuje in po nepotrebnem poglablja ideološki jezi med državljani. »Jaz dobro vem, kdo je zmagal v vojni. In ob takšnih dnevih je to pomembno povedati. Ker ravno zato so takšni dnevi. Pri nas prevladuje praksa, ki ni zdrava za nacijo. Praksa, da se ta svetli del naše zgodovine zlorablja za politikantstvo in zdraharstvo. To za nikogar, ki to počne, ne more biti poklon tem, v imenu katerih to počne.«

Pred začetkom proslave je zbrane nagovoril tudi ribniški župan, Samo Pogorelc, dogodek pa je spremljal krajši kulturni program.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki