fbpx
E-UTRIP
Lani sta bili obnovljeni dve postaji, letos pa del tukajšnje ceste.
Featured Izlet Novice Občina Ribnica

Po božji poti »Bugca kušn’t«

Lani sta bili z občinskim denarjem obnovljeni sedma in dvanajsta postaja – vseh skupaj jih je štirinajst – križevega pota v Brežah, ki sta že dalj časa kazala žalostno podobo. Zgrajene so bile med leti 1759 in 1761, leta 1993 pa jih je na novo poslikal Lojze Čemažar.

Še v bolj klavrnem stanju je cesta, ki iz Brež pelje proti Jurjevici, kjer je bil kasneje zgrajen Božji grob in petnajsta postaja križevega pota. 300 metrov dolg odsek Sv. Križ-Breže bodo do septembra celovito obnovili in za to porabili okoli 150.000 evrov, kdaj pa bo Občina lahko zagotovila denar za celovito urejanje božje potne ceste, ostaja velika uganka.

Enako tudi za delno sanacijo ostalih križev na tej poti, ki so kulturološka posebnost ribniške doline in segajo najmanj 200 let nazaj.

Božja pot se je namreč tukaj ohranila predvsem zaradi bližnje Nove Štifte. Še pred vojno so namreč romarji iz Strug, Zvirč, Hinj, Ambrusa in cele Suhe krajine imeli pravo »romarsko transverzalo« čez ribniško dolino. Kot je zapisal Franci Petrič, so se na drugi strani hriba najprej ustavili pri božjepotni cerkvici Sv. Ane. Od tam so se odpravili v Breže in opravili ob kapelah križevega pota pobožnost, ki so jo končali v kapeli Božjega groba in cerkvi Sv. križa. Nato so se odpravili na končno postajo k Novi Štifti, kjer so noč prebedeli v molitvi, pesmi in dremavici pod mogočnimi lipami ali arkadami pri cerkvi.

Danes prihajajo samo še posamezni romarji k Sv. Ani ali Novi Štifti. Pri Sv. križu pa je živahno le še na velikonočno nedeljo, ko ves dan prihajajo iz bližnjih šestih vasi k božjemu grobu »Bugca kušn’t«. Zadnja leta še posebej častijo tudi fatimsko Marijo, katere kip ima častno mesto v cerkvi.

Lani sta bili obnovljeni dve postaji na božji poti, letos pa del ceste , ki pelje tod mimo

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki