fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura

Petnajsti božični koncert sodraških tamburašev

V Sodražici je praznovanje božiča tesno povezano s tamkajšnjimi tamburaši, ki so v domači nabito polni športni dvorani pripravili že petnajsti božični koncert. Praznik tamburice, tudi tako bi lahko rekli temu enkratnemu dogodku, je sleherni Sodražan, med obiskovalci pa jih je bilo veliko tudi od drugod, vzel kot kulturni dogodek leta. Ponosno, in to z razlogom.

Sodraških tamburašev je v skupini, ki se je v tem času spreminjala, deset, so zimzeleni in vedno polni novih izzivov. Inštrumentalno so pokriti z vsemi glasovi. Orkester sicer igra ljudsko in narodno-zabavno glasbo, pesmi dalmatinskih klap, spogledujejo pa se tudi s primerki filmske glasbe. Z resnim pristopom do dela so ustvarili tudi lastne skladbe. Skladbe se med seboj povezujejo, tako, da se rdeča nit skupine nikoli ne pretrga. »Druženje, druženje in druženje. In ljubezen do glasbe,« je poudaril Janez Čampa, eden od sivih eminenc skupine, v kateri je svoj čas igral tudi njegov oče. Jože Košmrlj, ki je v zasedbi od njegove ustanovitve pred 40-imi leti in je seveda zagotovo najbolj zaslužen, da so, kot je po zadnjem koncertu športno dejal, »vrste popolne in urejene«. Obljublja še:»Ljudje preprosto imajo radi to glasbo. Gremo naprej, prihodnje leto bo program prenovljen z novimi skladbami.« Tamburanje v Sodražici se je začelo leta 1979 na pobudo Janeza Lesarja. Od takrat delujemo neprekinjeno in ves čas pomlajujemo svoje vrste. Leta 2003 so ustanovili tudi samostojno kulturno društvo. Skupina ves čas ohranja tradicijo igranja, ki je znana po sedaj že redkem Farkaš sistemu in igranju po posluhu. Farkaš sistem je vrsta tamburice s štirimi enako uglašenimi strunami. Izhaja iz Slavonije, vključuje pa inštrumente: bisernico, brač, bugarijo in bas. Imajo se za edino skupino v Sloveniji, ki še »brenka« na te štiri-strunske inštrumente. Seveda širi strune ne omogočajo takšnega glasbenega razpona, zato je nekatere skladbe težko zaigrati.

Moja Sodražica je naziv zgoščenke, ki so jo člani zasedbe, med katerimi kot solistka že dalj časa nastopa Marija Kozina, izdali pred koncertom, na njej pa je 13 skladb. Prav tako so se zahvalili nekdanjim članom in osebam, ki so jim pomagali, da so (in še bodo) tako ustvarjalni.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki