fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Starševstvo Zanimivosti & Zabava

Odvzem otroka zaradi šolanja doma je upravičen

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru družine Wunderlich proti Nemčiji razsodilo in odločilo, da začasen odvzem otrok iz družine, če ti ne hodijo v šolo, ne pomeni kršitve 8. člena evropske konvencije o človekovih pravicah.

Skratka, Petra in Dirk Wunderlich sta starša štirih otrok, rojenih med 1999 in 2005, ki pred dobrimi 13-imi leti njune najstarejše hčere nista vpisala v šolo. Kljub kazni, ki sta jo starša takrat dobila, ker nista upoštevala predpisov o obveznem obiskovanju šole, otroka nista vpisala v šolo. Potem se je družina odselila v tujino, leta 2011 pa se je vrnila v Nemčijo in tudi tedaj v šolo nista vpisala nobenega izmed štirih otrok. Julija 2012 je tamkajšnji državni organ za izobraževanje o tem obvestil družinsko sodišče, saj naj bi tako zaščitili otroke pred okrnjenim spoznavanjem sveta in družbe, ki naj bi ga bil deležen vsak socializiran otrok. Sodišče je zato odločilo, da otroke staršema odvzamejo. Nemška policija in center za socialno delo sta tako leta 2013 iz družine odpeljala štiri otroke in jih namestila v dom za mladostnike. Čez tri tedne so se otroci vrnili domov, ker so na preizkusu znanja dosegli enake rezultate kot njihovi sovrstniki.

No, družina se je zaradi odvzema otrok iz družine obrnila na sodišče, ki je v razsodbi ugotovilo, da je delni odvzem starševskih pravic upravičen, saj naj bi otroci obvezno obiskovali šole, kar – poleg pridobivanja znanja – zagotavlja tudi socializacijo oziroma vključenost otrok v družbo. Sodišče je tudi pritrdilo, da so pristojne oblasti upravičeno domnevale, da so bili otroci izolirani, da niso imeli stikov izven družine ter da je obstajalo tveganje za njihovo telesno integriteto. Razsodilo je tudi, da odvzem otrok v duhu zagotavljanja najboljših interesov otrok ni trajal dlje, kot je bilo potrebno. Sodišče je tako potrdilo, da so obstajali ustrezni razlogi za delni odvzem starševskih pravic in začasni odvzem otrok iz družine, je razvidno iz razsodbe, ki je objavljena na spletnih straneh sodišča.

Kasneje je družina Wunderlich zaradi pritiska, ki ga je bila deležna, pristala, da so otroci le začeli obiskovati eno izmed šol.

Kako je v Sloveniji?

Naša šolska zakonodaja omogoča šolanje na domu od leta 1996, v praksi pa so se prvi primeri začeli pojavljati v letu 2004. Staršem ni treba utemeljiti razlogov, zaradi katerih uveljavljajo to pravico, morajo pa šolo o tej obliki izobraževanja obvestiti za vsako šolsko leto. Osnovna šola po veljavni zakonodaji učencu ne more zavrniti pravice do izobraževanja na domu, razen, če učenec ne opravi uspešno preverjanja znanja ob koncu šolskega leta.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki